уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEOPŠTINA PRIJEPOLJE DOMAĆIN OVOGODIŠNJEG SKUPA MEDJUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA

OPŠTINA PRIJEPOLJE DOMAĆIN OVOGODIŠNJEG SKUPA MEDJUOPŠTINSKE ORGANIZACIJE SLEPIH I SLABOVIDIH OSOBA

Danas u parku u Vakufu , članovi Medjuopštinske organizacije slepih i slabovidih osoba  u razgovoru sa predsednikom opštine Prijepolje Dragoljubom Zindovićem a povodom dana slepih 15. oktobra, izneli svoje probleme i vidjenje na trenutnu situaciju u društvu sa kojom se svakodnevno slepi susreću. Ovakvi sastanci postaju tradicija. Inače prošle godine domaćin je bila opština Nova Varoš a sledeće je Priboj.

Međuopštinska organizacia saveza slepih Srbije Prijepolje osnovana je 04.10.1956 godine ,više od 60 godina uspešno obavlja humanitari rada tokom cele kalendarske godine . Organizacija okuplja više od 209 članova ,sa područija opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Cilj organizacije je statističko evidentiranje slepih i slabovidih osoba sa područija tri opštine, prikupljanje i unos podataka u zajedničku elektronskoj bazi podataka u S.S.S Beograd, organizacija okuplja slepe i slabovidih osoba u svojim podružnicama, daje savete članovima pri ostvarivanju svoih zakonskih prava, organizuje nabavku pomagala ,organizije i realizovanje planske programskih kulturno umetničkih i sportskih aktivnosti i takmičenja, sprovodi obuke rad sa Brajevom mašinom,rad sa govornim programom,obuka korišćenje i kretanje sa belog štapa,saS.S.S organizuje savetovanja članova, pruža pomoć pri zapošljavanju invalidnih osoba sa NSZ ,sprovodi obuke izrade ručnih radova slepih žena , organizuje sportska-šahovska i druga takmičenja,iz donacija uručuje pomoći starijim članovima deci ,učenicima, sa svim lokalnim institucijama na unapređenju položaja slapih i slabovidih osoba i realizovanje niz drugih programskih aktivnosti u saradnji sa S.S.S i drigim i nvalidnim organizacijama . MOSSS Prijepolje sredstva za svoj rad i za realizaciju pomenutih planskih programskih aktivnosti obezbeđuje isključivo iz donacija građana, privrednika , od institucija vladinog i ne vladinog sektora . Organizacija obavlja svoj humanitarni rad na nerazvijeno područiju R. Srbije , donacije i pomoći često izostaju a kada se dobiju nedovoljna za rad  organizacije.

20191029_11283420191029_113502

Opština Prijepolje je pomogla  udruženje ove godine sa 200,000 dinara i Dragoljub Zindović je  u ulozi domaćina saslušao njihove predloge dok  neke će sprovesti u delo, a sve kako bi opština Prijepolje pomogla svojim ugroženim gradjanima. U šetnji od parka do motela Hisar , gde je priredjen ručak,  članovi udruženja su razgovarali sa predsednikom  Zindovićem .

20191029_113711
Ovu priliku su iskoristili  da ukažu na brojne probleme sa kojima se suočavaju slepe i slabovide osobe .Slepi se suočavaju  sa problemom dostupnog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, nego i saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare.  Obrazovanje vodi do zapošljavanja, pa je neophodno preduzeti mere da se slepe osobe zapošljavaju, ali i da imaju adekvatna tzv. razumna prilagođavanja radnog mesta. Jedan od najvećih problema predstavlja zapošljavanje, posebno visoko obrazovanih slepih osoba. Stvaranjem uslova za zapošljavanje slepih ostvaruje se temeljno pravo koje ima svaki čovek – pravo na egzistenciju.

20191029_115956

Prijepolje INFO

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR