субота, јун 22, 2024
NaslovnaREGIONOPASNA BOLEST NAM DOLAZI PRED VRATA Liči na grip i baciće svet...

OPASNA BOLEST NAM DOLAZI PRED VRATA Liči na grip i baciće svet na kolena za samo 36 sati! Ubiće 80 miliona ljudi! Kuga, kolera, tifus… mala su deca naspram nadolazećeg zla!

Bivši šef Svetske zdravstvene organizacije poslao ozbiljno upozorenje.

* Izveštaj „A World At Risk“ napisao je tim eminentnih svetskih stručnjaka epidemiologa

* U izveštaju stoji da se epidemija gripa poput pandemije iz 1918. godine može proširiti još brže

* Odgovori svetskih lidera na upozorenja su do sada bili „krajnje nedovoljni“

Bolest slična gripu mogla bi da „pokori“ svet za 36 sati i usmrti 80 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci. Pre jednog veka, pandemija španskog gripa zarazila je trećinu svetske populacije i usmrtila 50 miliona ljudi!

Ako bi se slična epidemija dogodila i sa današnjim stalno putujućim stanovništvom, efekti bi mogli biti još gori, navodi se u izveštaju.

Svetski odbor za praćenje i preventivu (GPMB), tim zdravstvenih stručnjaka na čelu sa bivšim šefom Svetske zdravstvene organizacije, pripremio je izveštaj kako bi pokrenuo svetske lidere na akciju.

Bakterije

Bakterije, Foto: Shutterstock

– Pretnja pandemije koja se širi svetom je stvarna – navodi se u izveštaju objavljenom danas.

– Patogen koji se brzo kreće može potencijalno da ubije desetine miliona ljudi, poremeti ekonomiju i destabilizuje nacionalnu bezbednost.

Izveštaj, nazvan“A World At Risk“, navodi da su trenutni napori da se pripreme za izbijanje pandemije usled krize poput ebole „krajnje nedovoljni“.

PMB-om rukovodi dr Gro Harlem Brundtland, bivši norveški premijer i generalni direktor WHO (Svetske zdravstvene organizacije), i Alhadž As Si, generalni sekretar Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U ovom izveštaju se navodi da su svetski lideri uglavnom ignorisali preporuke iznete u ranijem izveštaju.

Epidemija ebole

Epidemija ebole, Foto: Shutterstock

– Mnoge pregledane preporuke su loše sprovedene ili se uopšte ne sprovode, a postoje i ozbiljne praznine – stoji u izveštaju GPMB.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR