субота, јун 22, 2024
NaslovnaSRBIJAObeležen Svetski dan civilne zaštite

Obeležen Svetski dan civilne zaštite

U sedištu Moravičkog upravnog okruga u Čačku svečanom sednicom   obeležen  je Svetski dan civilne zaštite. Tom prilikom je rečeno da civilna zaštita na području Moravičkog okruga ponovo dobija na značaju i da se  intenzivno radi na njenom jačanju. Jedan od zaključaka je i da su lokalne samouprave uz pomoć države učinile dosta na preventivi.

,,Zbog čestih pojava vanrednih situacija na području Moravičkog okruga civilna zaštita ima veliki značaj u uspostavljanju  pravovremenog i efikasnog odgovora na sve izazove i opasnosti  u kojima mogu da se nađu  stanovnici lokalnih samouprava“ , rekao je načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović. Izgradnja bedema, vodotokova, rekonstrukcija niskonaponske mreže, samo su deo preventivnog investiranja.

Načelnik kruga je pohvalio vatrogasno spasilački bataljon i specijalizovane jedinice civilne zaštite za angažovanje. Uz napomenu da su sve lokalne samouprave na području Moravičkog  okruga  učinile značajan pomak  u razvoju  ovog sektora, on je posebno  izdvojio  jedinicu opšte namene gradskog štaba u Čačku koja je po svom delovanju poznata i  priznata ne samo u okrugu,  već i u državi. Za Čačane to svojevrsno priznanje i te kako, kažu,  znači.

Vanredne situacije regulišu se na osnovu Zakona o smanjenju rizika. Prethodni je važio devet godina, ali  je novi  donet zbog nekih nejasnoća i nedoslednosti, rekao  je  načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Dragiša Broćić.

,,Ono što je novo u Zakonu to je da su lokalne samouprave dobile mnogo više zadataka i obaveza nego što su imale do sada. One su prepoznate kao  organi koji moraju delovati prvi u vanrednim situacijama sa svojim snagama, a u slučaju nedostatka snaga uključiće se državni organi“, kazao je Broćić.

Svetski dan civilne zaštite, 1. mart,  ustanovljen je 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. Cilj je, između ostalog,  da se skrene pažnja široj javnosti  na značaj ovog sektora u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća i opasnosti .

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR