уторак, јун 25, 2024
NaslovnaSRBIJANovi zakon o izvršiteljima je JOŠ GORI – a evo i zašto

Novi zakon o izvršiteljima je JOŠ GORI – a evo i zašto

Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) i ponašanje izvršitelja proizvode još veće siromaštvo i beskućništvo, pod udarom nisu oni koji najviše duguju, nego oni najslabiji i najranjiviji, ocenila je organizacija Združena akcija Krov nad glavom i zatražila da Ministarstvo pravde povuče Nacrt izmena zakona i humanizuje ga u korist građana.

„Umesto da zakucaju na vrata tajkunima koji duguju milione za porez i za plate svojim radnicima, izvršitelji se konstantno ustremljuju na najsiromašnije dužnike i na žrtve prevara“, ukazano je u saopštenju akcije Krov nad glavom.

Upozoreno je da Ministarstvo pravde u Nacrtu izmena i dopuna ZIO nije ispravilo greške i nepravde koje postoje u važećem zakonu,već predlažu da se „izvršenja ubuduće sprovode još surovije, bez ikakvog uvida javnosti“.

Nacrt kriminalizuje solidarnost građana – propisuje visoke novčane kazne svakome ko „ometa ili sprečava sprovođenje izvršenja“ i izričito ovlašćuje izvršitelje da policiji narede hapšenje „izvršnog dužnika i ostalih prisutnih lica, ako budu ometala ili sprečavala izvršenje“, navodi u saopštenju ZA Krov nad glavom.

Navodi se i da Ministarstvo predlaže uvođenje zatezne kamate na troškove izvršenja, što u praksi znači da će dužnici biti prinuđeni da odustanu od odbrane svojih prava da bi izbegli eskalaciju troškova.

Naglašeno je i da „pravni lekovi protiv samovlašća izvršitelja i poverilaca ostaju slabi i neefektivni“, uz ocenu da je očigledna namera Ministarstva pravde da se uspostavljeni sistem iživljavanja nad slabijima još više osnaži, da dužnici ostanu sami pred izvršiteljskom mašinerijom, bez ikakve podrške komšija, prijatelja i solidarnih građana“.

Kao jedan od najvećih problema važećeg zakona navedeno je da su takozvana „treća lica“ – žrtve prevara, duplih prodaja ili tuđih dugova – „potpuno nezaštićena“ i da „o njihovom prigovoru i dalje odlučuje izvršitelj, što je drastičan sukob interesa“.

Ministarstvo ne samo da u Nacrtu izmena nije ispravilo ovu nepravdu, već predlaže da „treća lica“ ubuduće sama snose troškove sopstvenog iseljavanja, naglašava ZA Krov nad glavom, navodeći da u važećem zakonu ove troškove snosi dužnik.

Akcija Krov nad glavom zahteva od Ministartsva pravde da povuče Nacrt povuče i da u članu 218. izuzme iz predmeta izvršenja nekretninu koja ima funkciju doma, kao što je već izuzelo pojedina sredstva za rad.

„Nedopustivo je da sredstva za rad advokata, lekara, apotekara, naučnika i umetnika budu izuzeta od izvršenja, a da domovi siromašnih odlaze na doboš bez ikakvog ograničenja, pod pretnjom hapšenja“, naglašava u saopštenju.

U slučaju da Ministarstvo „ostane pri svojim pogubnim predlozima, zahtevamo od Vlade da ovakav nacrt vrati Ministarstvu na doradu, od Narodne skupštine da ga odbaci, odnosno od Predsednika Republike da ga ne potpiše“, navodi u svom zahtevu Združena akcija Krov nad glavom.

(Izvor: N1)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR