недеља, јун 16, 2024
NaslovnaSRBIJANova pravila za pčelare unela pometnju: Troškovi su ogromni, ne isplati se...

Nova pravila za pčelare unela pometnju: Troškovi su ogromni, ne isplati se baviti sa time više

Udruženje „Sačuvajmo pčele“ pokrenulo je akciju promene Pravilnika o obeležavanju pčelinjih društava, zajednica i pčelinjaka

Kako tvrde iz Udruženja „Sačuvajmo pčele“, veoma loš i nezgrapan način obeležavanja pčelinjaka i pčelinjih društava onemogućava pčelarima da odgovorno rade svoj posao. Naime, kako oni ističu, ovakav način obeležavanja otežava adekvatno nadgledanje i pravovremeno delovanje u slučaju zimskih i drugih gubitaka pčelinjih zajednica.

– Posebno nam je važan deo oko broja uzimljenih i izimljenih pčelinjih društava sa svih teritorija Srbije. Podaci prijava stanja na pčelinjacima u oktobru i u aprilu naredne godine su od suštinskog značaja. Podaci u kategoriji prijave-odjave stanja ne bi trebalo da budu isti kao sa terena gde su teritorije proglašene za ruralne delove naše zemlje i gde je upotreba pesticida u daleko manjoj meri zastupljena u odnosu na one gde se koristi savremena tehnologija – navodi se u saopštenju Udruženja „Sačuvajmo pčele“.

Iz tog razloga Udruženje „Sačuvajmo pčele“ pokrenulo je akciju promene Pravilnika o obeležavanju pčelinjih društava, zajednica i pčelinjaka. Zahtev je predat komori veterinara na inicijativu samih veterinara, a posebno zamenika predsednice ovog udruženja dr. vet. med. Anastasije Handžiske iz Novog Sada.

U samom zahtevu stavljen je akcenat na određene delove postojećeg Pravilnika koji ne omogućavaju pčelaru zamenu dotrajale, polomljene pločice na košnici već se obeležavanje u ovakvim slučajevima svodi na odjavu postojećeg društva kao uginulog, a zatim prijavu novog društva – što pčelara dovodi u situaciju kupovine nove pločice i izlaganje trošku, a za situaciju za koju nema nikakvu odgovornost niti je sam uticao na dotrajalost plastične pločice.

Iako u Zakonu o obeležavanju pčelinjih društava i pčelinjaka jasno piše u stavu 4. član 6. da postoji mogućnost izdavanja duplikata usled dotrajalosti pločice, u realnosti veterinari nemaju takvu mogućnost u svom službeno-protokolnom pravilniku, već se taj deo nabavke nove pločice svodi na odjavu društva usled bolesti ili trovanja pesticidima i prijavu novog pčelinjeg društva sa novom pločicom.

Gubitak pločice se takođe dešava i u slučaju krađe pčelinjih zajednica. Vlasnik pčelar, iako mu je društvo ukradeno sa veterinarskom pločicom, sa zapisnikom policijskog uviđaja nema opciju stavljanja obeleženog društva „ad akta“, već to društvo odjavljuje kao uginulo što je potpuno besmisleno i prkosi zakonskim normama. Šta činiti u slučaju takve opcije nije uneto u zakon o obeležavanju PD.

Članovi Udruženja „Sačuvajmo pčele“ predlažu sledeće promene:

* Da se pčelinjaci obeležavaju jedinstvenom tablom A4 formata na kome bi bili ispisani svi potrebni podaci: ime i prezime, mesto i HID broj pčelinjaka, kao i broj poljoprivrednog gazdinstva sa svim ostalim generalijama predviđenih propisanim postojećim zakonom. Pčelar koji se seli mora imati dve takve table, a po zahtevu i više u zavisnosti od potrebe ove grupe pčelara.

* Da aktivni nadzor veterinara ostane nepromenjen u protokolnom, praktičnom i finansijskom delu, osim u načinu obeležavanja, što olakšava rad veterinarima i ukida im onaj procentualni deo finansija od cene pločica koji se njima plaća za ugradnju na košnicama. Takav način obeležavanja od strane veterinara posebno nije zaživeo, jer poslednjih 6. godina pčelari sami kače pločice na svojim košnicama, što pravilnik o obeležavanju ne propisuje. Sa druge strane, postoje i opravdani razlozi veterinara koji u ovom tehničkom delu ne učestvuju iz razloga straha od pčelinjeg uboda, postojeće alergije na pčelinji otrov, nepristupačnost prilaska određenim lokacijama pčelinjaka i ostalih razloga.

* Potrebna je i digitalna transformacija, koja podrazumeva da se u saradnji sa koalicionim partnerima napravi zajednička baza podataka svih članova. Opšte je poznato da je populacija pčelara uglavnom starije dobi. Elektronski način komunikacije i smernice potpune digitalizacije funkcionisanja celokupnog društva naše zemlje iziskuje da udruženje „Sačuvajmo pčele“ na vreme pristupi digitalnoj transformaciji.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR