уторак, јун 25, 2024
NaslovnaSRBIJANOVA POLICIJSKA OVLAŠĆENJA: Šokeri, sprejevi, električne palice, šta može poći naopako?

NOVA POLICIJSKA OVLAŠĆENJA: Šokeri, sprejevi, električne palice, šta može poći naopako?

Kada policajac elektrošokerom “pogodi” žrtvu, dužan je da joj pruži medicinsku pomoć.

Na snagu je stupio novi pravilnik o policijskim ovlašćenjima koji detaljnije reguliše uportebu suzavca, spreja, šokera i električne palice, a iz njega se vide moguće teške posledice upotrebe ovih sredstava prinude.

Tako se vidi da upotreba nadražujućeg spreja može izazvati „bolove u grudima, hladan znoj ili izrazito plitko disanje”, a tom prilikom se osobi na kojoj je upotrebljen mora „odmah pružiti stručna medicinska pomoć”.

Nakon upotrebe raspršivača, policijski službenik treba da u skladu sa mogućnostima odvede lice u nekontaminirano područje i okrene ga licem prema vetru, ventilatoru ili sličnom sredstvu.

Osoba na kojoj je primenjen suzavac ili sprej treba da ispere lice i oči hladnom vodom, da ih ne trlja, rashladi „kontaminirana područja tela” vodom, ledom ili mokrim oblogama da ne bi došlo do oticanja.

Za upotrebu elektrošokera i električne palice navodi se da će policijski službenik odmah omogućiti pružanje stručne medicinske pomoći ako lice „ostane u stanju stresa, šoka ili ako je lice pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci ili ima druge zdravstvene probleme ili traži medicinsku pomoć”.

Kad nije moguće primeniti druga sredstva prinude, ova elektromagnetna sredstva mogu se upotrebiti „izuzetno, sa naročitom pažnjom i za najkraće moguće vreme” i na osobama koje su ranjene, obilno krvare, trudnicama, mentalno obolelim osobama i srčanim bolesnicima.

Policijski službenici upozoreni su da ne nišane glavu i vrat kada koriste električnu palicu ili šoker, kao i da ne upotrebljavaju ova sredstva ako je odeća osobe nakvašena zapaljivim supstancama.

U slučaju da osoba ipak bude pogođena u predelu grlenih arterija, mora odmah biti odvedena u medicinsku ustanovu radi pružanja adekvatne medicinske pomoći.

Novi pravilnik donesen je 10. juna, a izmene u njemu prate izmene Zakona o policiji koji je menjan prošle godine.

Te izmene, kao i promene drugih bezbednosnih zakona, kritikovala je Koalicija prEUgovor tvrdeći da su umanjile mogućnost kontrole, transparentnost bezbednosnih institucija i ojačale ovlašćenja njihovog političkog rukovodstva.

(N1)

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR