среда, јун 19, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEMasovno trovanje jagodama u Srbiji!?

Masovno trovanje jagodama u Srbiji!?

U bolnice širom Srbije primljene su desetine ljudi koji su se navodno otrovali jagodama. Inspekcije ispituju slučaj.

Većina njih primljena je u teškom stanju, a uglavnom su se žalili na stomačne tegobe, povraćanje i dijareju, ali i visoku temperaturu i potpuni kolaps organizma, piše danas beogradska štampa.

Stručnjaci kažu da se ovi simptomi javljaju kada su jagode prskane prejakom dozom pesticida ili su zalivane prljavom vodom punom bakterija.

U Urgentnom centru kažu da nisu imali ovakav slučaj masovnog trovanja jagodama decenijama unazad.

„Dolazi nam na desetine pacijenata sa simptomima težeg trovanja nakon što su konzumirali jagode. Pošto uglavnom imaju izuzetno visoku temperaturu do 40 stepeni, dijareju i povraćanje, što je obično znak jake infekcije, prebacujemo ih na Infektivnu kliniku“, rekao je za „Informer“ izvor iz Urgentnog centra.

Beograđanin Aleksandar Ilić (59), koji je završio u Urgentnom centru zbog trovanja jagodama, prvo je pomislio da je reč o običnom stomačnom virusu, a onda je njegovo stanje počelo da se komplikuje.

Jabuka u Srbiji se prska 16 puta, a standard je tri!

„Posle ručka pojeo sam pola kilograma jagoda i tokom noći su krenuli bolovi u stomaku i stravična mučnina. Do jutra mi je bilo sve gore. Počelo je povraćanje, dijareja, groznica, a temperatura je rasla i do 40 stepeni. Sve sam pripisivao stomačnom virusu i popio potrebne lekove. Međutim, meni je bilo sve gore toliko da sam u jednom trenutku pomislio da ću umreti. Otišao sam u obližnji dom zdravlja, a kada su me videli u kakvom sam stanju odmah su me poslali u Urgentni centar. Kada su me primili, doktor je odmah pitao da nisam jeo jagode?! Očigledno je da nisam bio jedini slučaj. Zadržan sam u bolnici uz infuziju i antibiotike“, rekao je Ilić.

Otkud šivaće igle u jagodama?!

INSPEKCIJA ISPITUJE SLUČAJ

Prema nezvaničnim informacijama, u Ministarstvu poljoprivrede su upoznati s ovim slučajem i njihove inspekcije već uveliko ispituju i kontrolišu voće. „Proverićemo navode da su se mnogi građani otrovali jagodama kupljenim na pijacama i u marketima i sprovešćemo sve potrebne mere“, rekli su u Ministarstvu, nezvanično.

Sličan problem doživela je i Beograđanka Tanja Janković. Ona je rekla da je nakon što je pojela jagode bila u izuzetno teškom stanju.

„Kupila sam jagode u jednom poznatom supermarketu i čim sam došla kući, oprala sam ih i pojela. Tada sam bukvalno doživela potpuni kolaps organizma. Otišla sam u Urgentni gde su mi dali lekove i uključili infuziju…“, rekla je Janković.

Infektolog Žarko Ranković ističe da ovo trovanje nije nimalo naivno i da svi posle jela primete ove ili slične probleme odmah jave lekaru.

„Mislim da su ovde u pitanju hemikalije kojima se prska voće. Voće bi moralo malo da odstoji posle prskanja, da te hemikalije izgube svoja otrovna svojstva po ljude. Međutim, poljoprivrednici često to ne sačekaju, već odmah počnu da prodaju jer je sada cena izuzetno visoka. Mada, moguće je da su ovde problem otpadne vode i zagađeni bunari, pogotovo posle ovako puno kiša i poplava. Tom vodom se zalivaju jagode, što je jako rizično, jer tako na voću mogu da se nađu izuzetno opasne bakterije iz grupe salmonele ili koli. One izazivaju pravi haos u organizmu“, rekao je Ranković.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR