Nastavlja se rekonstrukcija barske pruge: Obuhvata 250 mostova i 260 tunela

Potpisan je ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju barske pruge u dužini od 209,4 kilometra.

Ugovor je potpisan danas u Vladi Srbije između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i RŽD Internešnl.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, zamenik generalnog direktora Ruskih železnica Sergej Pavlov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, a ugovor su potpisali v.d. generalnog direktora RŽD Internešnl Sergej Stoljarov i v.d. direktora Infrastruktura železnica Srbije Nebojša Šurlan.

Mihajlović je istakla da je Srbija potpisala ugovor o modernizaciji barske pruge sa najboljom svetskom kompanijom, Ruskim železnicama, i podsetila da naša zemlja sa tom kompanijom već nekoliko godina sarađuje i na drugim važnim i zahtevnim projektima u oblasti železnice u zemlji.

Jedan od tih projekata, navodi Mihajlović, jeste modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, koja je, ističe, jedna od najtežih deonica u ovom delu Evrope.

Izrazila je nadu da će sledeće godine ta kompanija početi i izgradnju modernog dispečerskog centar koji je Srbiji potreban, a da modernizacija Barske pruge počne u prvom kvartalu 2022. godine.

Ističe da je i modernizacija barske pruge zahtevan posao i teška deonica, jer obuhvata 250 mostova i oko 260 tunela.

Mihajlović je navela da je sa predstavnicima Ruskih železnica na današjem sastanku razgovarala i o tome da četiri studenata koji završavaju studije u Moskvi dobiju posao u našoj zemlji u sektoru železnice, kao i da se ostalim mladima koji žele time da se bave pruži šansa da studiraju.

Ukazala je da Srbija danas ulaže u železnicu pođednako kao u puteve i auto-puteve, kako bi Srbija, ističe, i u unutrašnjosti i regionalno prugom bila povezana.

Leave a Reply