уторак, март 5, 2024
NaslovnaINFONarodna banka Srbije oglasila se o negativnim kamatnim stopama: Naš stav je...

Narodna banka Srbije oglasila se o negativnim kamatnim stopama: Naš stav je jasan

Iz centralne banke su govorili su o negativnim kamatnim stopama. Odgovor prenosimo u celosti:

„Pre svega, tema potencijalno negativnih kamatnih stopa na štednju nije aktuelna. U tekstu koji je tokom jučerašnjeg dana objavila predsednica Evropske centralne banke (ECB), veoma jasno je signalizirano da će povećanje kamatnih stopa ECB-a započeti već u julu, tako da će kamatna stopa na depozitne olakšice (koja od septembra 2019. godine iznosi -0,50%) verovatno izaći iz negativne zone do kraja trećeg kvartala ove godine.

Stav Narodne banke Srbije kada je reč o negativnim kamatnim stopama na štednju u domaćim bankama: Narodna banka Srbije smatra da u uslovima našeg finansijskog sistema nije opravdano zagovarati primenu negativnih kamatnih stopa na štednju građana, ali i depozite privrede kod banaka.

Takav stav Narodne banke Srbije baziran je na činjenici da je štednja najvažniji izvor kreditne aktivnosti u našoj zemlji. Domaće banke su, u skladu sa svojom poslovnom politikom, zadržale svoje tradicionalne funkcije primanja depozita i kreditiranja, tako da se kamatne stope na štednju sve vreme kreću u pozitivnoj zoni. Na taj način, izbegnuto je da se trendovi negativnih kamatnih stopa koji su bili prisutni na međunarodnom tržištu odraze nepovoljno na pružanje odgovarajućih finansijskih usluga privredi i stanovništvu i na stabilnost finansijskog sistema u Republici Srbiji.

Narodna banka Srbije očekuje da će banke i u narednom periodu nastaviti da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje tj. uvećanje baze deponena. Kao institucija nadležna za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, Narodna banka Srbije reagovaće ukoliko se za tim ukaže potreba i neće dozvoliti da se na bilo koji način naruši postignuta finansijska stabilnost i ugrozi sistem štednje u našoj zemlji.

Kada je reč o štednji građana, posebno želimo da istaknemo veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, na šta Narodna banka Srbije ukazuje već duži niz godina. Na to utiču relativno stabilan kurs dinara, više kamatne stope u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti (kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, a kamata na štednju u evrima se oporezuje po stopi od 15%).

Izvor: blic.rs

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR