петак, април 19, 2024
NaslovnaSRBIJANafta opet poskupljuje, a rastu i akcize, a šta očekuje vozače u...

Nafta opet poskupljuje, a rastu i akcize, a šta očekuje vozače u Srbiji?

Do kraja januara ne treba očekivati velika pomeranja cena naftnih derivata na tržištu Srbije. To je stav domaćih naftaša koji napominju da su bilo kakve prognoze kretanja cena goriva u Srbiji nezahvalne i da će bilo ko teško predvideti koliko će, do kraja ovog meseca, koštati benzin u maloprodaji.

Kako objašnjavaju, s jedne strane je za prve dve nedelje ove godine došlo do blagog rasta cene „crnog zlata“ na svetskim berzama, ali s druge strane uvoznici još koriste zalihe nafte od prošle godine. Stoga se ne očekuje poskupljenje, barem ne do kraja ovog meseca. Tako će benzin BMB 95 ostati na sadašnjem nivou od oko 144 dinara po litru, dok će evrodizel koštati oko prosečnih 159 dinara za litar u maloprodaji.

Oprezne procene o pojeftinjenju nafte

Kada se radi o dugoročnijim prognozama, nedavno su svoje okvirne procene izneli analitičari HSBC banke. Kako su naveli, „izgledi globalne ekonomije i dalje ostaju vrlo neizvesni“, ali oni ipak očekuju da će ove godine barel sirove nafte u Londonu biti 16 dolara niži nego u 2018. godini. To znači da će nafta koštati 64 dolara za barel, u odnosu na oko prosečnih 80 dolara, koliko je koštao barel „crnog zlata“ na londonskoj berzi u toku prošle godine.

Foto: Promo

Ukoliko bismo takvu projekciju primenili na srpsko tržište naftnih derivata, to bi značilo da nas očekuje pojeftinjenje goriva, ali domaći analitičari kažu da neće biti u tolikoj meri. Kada se tome doda i očekivani rast akciza, odnosno godišnje usklađivanje koje će podići cenu naftnih derivata, sasvim je izvesno da drastičnog smanjenja cena goriva u Srbiji neće biti.

„Veliki igrači diktiraju cene“

Prema rečima Nebojše Atanackovića, jednog od vlasnika AD „Nafta“, ključnu ulogu na srpskom tržištu imaju veliki igrači jer oni diktiraju cene.

– Sigurno je da se neka globalna povećanja ili smanjenja kretanja cena nafte odraze na naše tržište. Kada se radi o ceni benzina Srbija se nalazi na nivou Hrvatske i Mađarske, a kada se radi o dizelu tu smo skuplji. Međutim, osnovna stvar je nivo konkurencije. Kod nas od velikih proizvođača zavisi kako će ostali da se ponašaju – naglašava Atanacković.

Uskoro usklađivanje akciza

Kada se radi o očekivanom povećanju akciza na naftne derivate, on kaže da se one usklađuju sa godišnjom inflacijom.

– To znači da će se akciza povećati u odnosu na rast maloprodajnih cena u 2018. godini, koji je iznosio oko 2,5 odsto, ali taj podatak o inflaciji objavljuje Zavod za statistiku – ističe Atanacković.

Nebojša Atanacković Foto: Tanjug/O. Toškić / RAS Srbija
Nebojša Atanacković

Inače, svetski analitičari podsećaju da su sve prošlogodišnje prognoze o kretanju cena nafte pale u vodu. Za 2019. godinu, kažu, još ih je teže predvideti. Tako je za prošlu godinu, posle samo nekoliko meseci, „Džej Pi Morgan“ smanjio svoju projekciju sa 83 na čak 73 dolara. Prema rečima stručnjaka, oscilacije u projekcijama su jako velike, a to je stav i brokera sa svetskih berzi. Naime, oni daju toliko veliki spektar, da u bukvalnom prevodu ispada kao da su rekli da ne znaju šta će biti sa cenom nafte. A sve to ukazuje ipak na jako veliku neizvesnost na globalnom tržištu „crnim zlatom“.

Na londonskoj berzi cena barela juče je iznosila 60,25 dolara po barelu, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po ceni od 51,76 dolara.

Blic

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR