среда, јун 19, 2024
NaslovnaINFONa Suvoj planini 1.200 GRLA KRAVA, KONJA I OVACA ŽEDNO Presušio jedini...

Na Suvoj planini 1.200 GRLA KRAVA, KONJA I OVACA ŽEDNO Presušio jedini izvor, jadne životinje iznemogle

Krdo od 1.200 krava, konja i ovaca na suvoplaninskim vrhovima i dalje je žedno i iznemoglo. Njima preti umiranje od žeđi nakon što je potpuno presušio jedini izvor – Rakoš.

Nakon pisanja Niških Vesti, građani se sve više javljaju da pomognu. Oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obećalo pomoć, a rešenje bi danas trebalo da bude pronađeno.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i direktori Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota sastaće se sutra ispred Opštine Gadžin Han radi obezbeđivanja vode za 1.000 grla na Suvoj planini. Ovu akciju podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar Branislav Nedimović.

Niškim Vestima javili su se ljudi dobre volje koji su pre desetak godina pomogli da prežive konji koji su bili u istoj situaciji na Vlasini.

Meštani sami plaćali cisterne, ali sada nemaju više para

Ova prirodna katastrofa se dešava zbog velike suše, pa je jedini izvor Rakoš presušio. U pomoć je stočarima pritekla Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote kada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila. https://pulsembed.eu/p2em/q105cF4y8/

Opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

Stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

Mi stočari smo svaki izlazak cisterne sa vodom na planinu plaćali 12.000 dinara i do sada smo utrošili 3.000 evra. Većina stočara više nema para za plaćanje cisterni, a to su i male količine koje sami možemo da obzebedimo. Jedna cisterna privatnika izveze šest tona, a životinjama je gore dnevno potrebno 50 tona vode“, naglasio je Miljković.

On je za Južne vesti rekao da je potrebno minimum 40 tona vode da bi se sva grla napojila, a da oni dnevno uspevaju da dopreme 12 tona, pa se nadaju pomoći nadležnih. Da će voda biti obezbeđena do četvrtka i da će troškove angažovanja vozila snositi Ministarstvo poljoprivrede najavljuje predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

Novosti

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR