субота, јун 22, 2024
NaslovnaTURIZAMOvako će izgledati Gold Gondola na Zlatiboru

Ovako će izgledati Gold Gondola na Zlatiboru

Završni radovi na izgradnji Gold Gondole Zlatibor koja će povezati centar Zaltibora sa ski centrom Tornik su u punom jeku, a kao najduža panoramska godnola na svetu, dužine devet kilometara, predstavljaće pravu turističku atrakciju. Njen kapacitet biće 600 putnika po satu koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina, a planirano je i proširenje na 90, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz prelepe planinske predele moći da uživa 1000 putnika na sat.

MeđustanicaU pitanju su najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti. Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla, izjavio je za RINU Vladimir Josipović, ispred preduzeća Gold Gondola Zlatibor i dodaje da vožnja neće biti privilegija samo onih sa dubljim džepom.

Prva gondola

-Cena karte biće dostupna svim građanima. Imaćemo i razne pogodnosti, porodične i grupne karte. Gold godnola pravljena je tako da bude dostupna svim turistima koji dođu na Zlatibor, kaže Josipović.

O bezbednosti se maksimalno vodilo računa, pa je tako mogućnost da Gold gondola stane u toku vožnje svedena na minimum.

-Napajanje gondole električnom energijom vrši se sa dve međusobno nezavisne stanice, a postoji i rezervni agregat koji se u slučaju nestanka struje na prve dve aktivira i putnike bezbedno vraća na početnu stanicu. Kako baš ni njamanju sitnicu ne prepuštamo slučaju, biće angažovana i Gorska služba spašavanja koja će dodatno voditi računa o bezbednosti putnika, rekao je Josipović.

 

Direktorka preduzeća Gold Gondola Zlatibor, Bojana Božanić, ističe da se završni radovi sprovode planiranom dinamikom, a povoljni vremenski uslovi izvođačima idu na ruku.

-Najkompleksniji deo svakako je međustanica na Ribničkom jezeru, tu se trenutno pripremaju uslovi za montažu stanice. U naredne dve nedelje montira se i glavna užetnjača što stvara preduslava za razvalačenje sajle za prvih 4,5 kilometra, a onda ćemo nastaviti i od Ribničkog jezera do Tornika. Izuzetan težak posao predstavljalo je i postavljanje stubova na Torniku zbog velikog nagiba, ali i to smo završili, rekla je za RINU Bojana Božanić.

Ona ističe da će do kraja godine biti završeno razvlačenje sajle, a prvi putnici će se najdužom gondolom provazati na proleće.

-Sad kad su završni radovi u toku, već pravimo planove na koji će Gold Gondola funkcionisati, radimo na pripremi paketa i očekujemo da će ovaj projekat na našu planinu privući veliki broj turista i vinuti Zlatibor u još veće visine. Naš cilj i dalje ostaje milion turista godišnje, izjavila je Bojana Božanić.

eđutim, Zlatiborci ne miriju, pa je nakon završetka i puštanja u rad Gold Gondole za koju je izdvojeno 13 miliona evra, u planu i izgradnja još jedne panoramske godnole od Tornika do Čigote.

Gold gondola Zlatibor, kao najduža panoramska gondola na svetu, predstavlja novu turističku atrakciju.

Devet kilometara najmodernije vazdušne trase zlatiborske gondole povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1000 putnika/h. Vožnja Gondolom pružiće  impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Najduža gondola na svetu

Svetski rekord u dužini trase pripada Gold gondoli Zlatibor (9 km), a  pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola (7,4 km) koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar  nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

 

Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor (turizam visoke kategorije, na preko 200 ha zemljišta), dok će završna stanica gondole biti na samom vrhu Tornik , na visini od 1496 m.

Očekivanja su da se investicija u gondolu od 13 miliona evra vrati kroz deset godina kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom Pomagalski kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Danas je gotovo nezamisliv pravi ugođaj planinskog boravka svakog iole zahtevnijeg turiste bez panoramske gondole, kojom se plovi pod oblacima i krstari iznad najlepših i najuređenijih mesta sa ski stazama i zimskim rekreativnim i sportskim sadržajima. Gold gondola Zlatibor ponudiće skijašima, izletnicima, avanturistima, ekskurzijama i svim zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR