уторак, јун 25, 2024
NaslovnaTURIZAMMuzej u Prijepolju

Muzej u Prijepolju

Stalna postavka

Izložbeni prostor

U stalnoj postavci Muzeja u Prijepolju nalaze se četiri tematske izložbe: Rimska nekropola u Kolovratu (materijalna svedočanstva, fotografije i dokumeta o antičkom arheloškom lokalitetu u blizini Prijepolja (II – IV vek); Etnografska postavka „Prošlost na dar“ (izbor eksponata iz bogate etnografske zbirke Muzeja u Prijepolju); Izložba „Prijepolje na starim fotografijama“ (predstavljene najstarije fotografije grada i okoline s kraja XIX i početka XX veka); Izložba „Vlade Divac – košarkaška legenda“ (foto-dokumenrana postavka o najpoznatijem Prijepoljcu i jednom od najboljih svetskih košarkaša).

Etnografska postavka

Posebni programi

Od 13. do 18. maja od 11 do 15 časova: Nedelja arheološkog filma – Izbor filmova sa Međunarodne smotre arheološkog filma 2019. u Narodnom muzeju u Beogradu. U saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu Muzej u Prijepolju već godinama organizuje „Nedelju arheološkog filma“ u svom galerijskom prostoru. Filmovi su prevashodno namenjeni učenicima tri prijepoljske srednje škole čijim projekcijama organizovano i po utvrđenom rasporedu prisustvuju. Projekcije filmova su otvorene i za građanstvo.

18. maj od 18 do 22 časa: Vlade Divac u Kući slavnih „Od Prijepolja do Springfilda“ – U danu kada se obeležava Međunarodni dan muzeja – 18. maj i održava 15. Evropska noć muzeja, Muzej u Prijepolju će za posetioce biti odtvoren od 9 do 22 časa. Centralni događaj biće program upriličen povodom prijema Vlada Divca, našeg proslavljenog košarkaša i najpoznatijeg Prijepoljca u Kuću slavnih u Springfildu (SAD), rodnom mestu košarke. U okviru četvorosatnog programa biće prikazani najuzbudljiviji inserti iz košarkaške karijere Vlada Divca u beogradskom Partizanu, NBA ligi i reprezentacijama Jugoslavije i Srbije, kao i njegov humanitarni rad. Prikazaće se dugometražni dokumentarni film „Jednom braća“ koji govori o odnosu dve košarkaške legende sa ovih prostora- Divcu i Draženu Petroviću. Posetioci će, na kraju, imati priliku da vide i foto-zapis sa oproštaja od igračke karijere legendarnog asa koji je upriličen 23. septembra 2007. u Muzeju u Prijepolju.

Vlada Divac

Adresa: Valterova 35

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR