OBELEŽAVANjE 28 GODINA OD OTMICE U ŠTRPCIMA

Povodom sećanja na nevine žrtve otmice naših sugrađana iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Prijepolje Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić zajedno sa svojim saradnicima primio je porodice žrtava otmice.

Слика може припадати једна или више особа, people standing, people sitting и у затвореном
Слика може припадати 1 особа и у затвореном

Stranka pravde i pomirenja obeležila je, uz poštovanje svih epidemioloških mera, godišnjicu otmice u Štrpcima uz poruku da se to nikada i nikome ne ponovi.

Tandir: Imaju pravo da dobiju grobno mesto

Foto: SPP

Šef poslaničke grupe SPP-USS Samir Tandir u izjavi za B92.net upitao je Komisiju za nestala lica dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka u Štrpcima i Sjeverinu.

On je upitao i kada će porodice stradalih u Štrpcima i u Sjeverinu dobiti status civilnih žrtava rata i kada će im biti uplaćena puna reparacija.

Drugo pitanje koje je postavio išlo je na adresu Komisije za nesatala lica koju je upitao dokle se stiglo s otkrivanjem posmrtnih ostataka otetih u Štrpcima i u Sjeverinu.

“Mislim da je minimum da dugujemo porodicama čiji su članovi oteti u Šrtpcima, Sjeverinu ali i drugim mestima, pravo da njihove porodice dobiju grobno mesto, ili kako mi Bošnjaci kažemo mezar”, kazao je Tandir.

Foto: SPP
Foto: SPP

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednicom dr. Jasminom Curić položila je danas cvijeće na spomen-obilježje otetim u Štrpcima iz opštine Prijepolje.  

Nakon polaganja cvijeća, predsjednica BNV dr. Jasmina Curić je u izjavi za medije rekla da je danas jako težak dan za Sandžak, težak dan za Bošnjake, te  težak dan za sve ljude čija su srca ispunjena ljubavlju.   „Koristim današnju priliku da u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća izrazim saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama. U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća osuđujem saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu i Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti. Činjenica da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovih zločina i kažnjavanju zločinaca  predstavlja opasnu poruku za Bošnjake u Srbiji. Tražimo od nadležnog tužilaštva u Republici Srbiji da zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima i okolnim selima u opštini Priboj tretira i kvalifikuje kao ratne zločine, na način kako je postupljeno u slučaju “Štrpci” te  da se porodicama otetih i ubijenih žrtava zločina počinjenih u Štrpcima, Sjeverinu i Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku prizna status civilnih žrtava rata, status raseljenih lica, kao i da im se obezbijedi pravična materijalna naknada. Na kraju koristim priliku da pozovem predstavnike međunarodne zajednice a naročito Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgradi objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala egzistencija i napredak Bošnjaka Sandžaka.” – istakla je dr. Curić.

Podsetimo, pre 28 godina u Štrpcima je Vojska Republike Srpske otela, a potom ubila 20 civila, uglavnom Bošnjaka, koji su putovali vozom na relaciji Beograd-Bar.

Pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli su grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Među njima je bilo 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan nepoznati putnik.

Za ovaj zločin su do sada osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom Osvetnici.

Vođu ove jedinice Vojske Republike Srpske, Milana Lukića, Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. Njega je tek u decembru 2019. tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo za učešće u ovom zločinu. Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.