четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOMnogi zaraženi imaju težu kliničku sliku!

Mnogi zaraženi imaju težu kliničku sliku!

Padom broja novoobolelih od korona virusa i ukidanjem vanrednih mera, očekivali smo i kraj epidemije, nam se desilo suprotno – korona “divlja” poslednjih dana, a ono što sada izbija u prvi plan, to je da je sve više mladih oboleva, a mnogi imaju i teže kliničke slike.

Fakulteti, proslave, sportski događaji, kafići, klubovi, gradski prevoz – sve su to mesta na kojima su mladi najviše prisutni, a svako od njih predstavlja potencijalni izvor zaraze.

Kako je cirkulacija mlađeg dela populacije povećana reklo bi se da nije iznenađenje što su sada oni najviše na udaru korona virusa.

I ako upozorenja struke o poštovanju epidemioloških mera stižu svakodnevno, stiče se utisak kao da ih niko ne čuje.

Dosta njih ne zna da je zaraženo

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon je govoreći o pogoršanju situacije i porastu broja zaraženih istakao da se to dešava jer se broj obolelih sve više javlja upravo u Beogradu.

Imamo situaciju da u studentskim domovima, prema poslednjim podacima imamo 91 pozitivan slučaj, a to se verovatno i dalje menja. Dosta njih ne zna gde se zarazilo što pokazuje da je virus u cirkulaciji i da se može zaraziti tamo gde je zatvoren prostor, a to se posebno odnosi na javni gradski prevoz kao i sva druga mesta gde se ostvaruju kontakti – rekao je dr Kon.

Kako je renije bilo reči o tome, korona je uspela da uđe u čak četiri objekta Studentskog centra “Beograd”. Među njima je najugroženiji “Studenjak” koji je sa svoja četiri bloka i najveći dom u Beogradu, a obolelih ima i u domovima “Patris Lumumba”, “Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević” (“Lola”) kao i na “Karaburmi”.

U studentske domove virus su, kako se prošle nedelje čulo, uneli akademci koji nisu imali nikakve simptome, ali su tek kasnije saznali da su bili u kontaktu sa zaraženima.

wikipedia.org

U Studentskom centru su na prvu pojavu bolesti odmah reagovali tako što su ugrožene odvojili od zdravih vršnjaka.

Oni su bili izolovani u posebnim smeštajnim jedinicama, imali su zasebna kupatila, a hrana im se dopremala do soba kako ne bi postojala mogućnost da se sretnu sa ostalim stanarima domova – objasnili su iz Studentskog centra nakon što se virus korona pojavio u toj ustanovi.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR