понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaINFOМинистарство пољопривреде ради на модернизацији аутоматске противградне заштите

Министарство пољопривреде ради на модернизацији аутоматске противградне заштите

Министарство пољопривреде упутило је Светској банци предлог пројекта израде документације аутоматских противградних система са системом раног јављања за целу Србију, а Светска банка би требало да одобри додатних осам милиона долара за набавку система, објавило је ово министарство и навело да су пројектно-техничком документацијом обухваћени и Букуља и Ужице.

Из министарства додају да је ова иницијатива наставак процеса аутоматизације противградне заштите у Србији и да је након завршетка првог пилот пројекта постављања аутоматских противградних система у радарском центру Ваљево, 99 станица, потпуно завршена модернизација радарског центра Фрушка гора, 118 станица и радарског центра Бајша, 141станица.

Наводе и да су до сада делимично модернизовани радарски центри Букуља, 44 од 104 станице и Самош, 83 од 130 станица, а да ће се у наредном периоду радити на модернизацији и преосталих радарских центара у Србији.

Реализује се и систем одбране од града којим ће се обрадиве површине у Србији бранити из Републике Српске, а за те системе је, како наводе из Министарства пољопривреде, обезбеђено више од 20 милиона евра.

Истичу да је у досадашњих 38 дана дејства противградне заштите утрошено 8.504 противградних ракета и да је само у једном дану, 22. јула, испаљено 1.313 ракета са циљем одбране и заштите усева, пластеника, воћњака, повртњака, као и винограда од оштећења изазваних градом.

У противградној одбрани је учествовало 13 радарских центара и то Ваљево, Букуља, Петровац, Црни врх, Ужице, Бешњаја, Сјеница, Крушевац, Ниш, Кукавица, Самош, Бајша и Фрушка гора.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR