петак, мај 24, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEМинистар Вулин у Сјеници: Докле год буде претила опасност од заразе, Војска...

Министар Вулин у Сјеници: Докле год буде претила опасност од заразе, Војска Србије ће бити ту да помогне Сјеници Тутину и Новом Пазару

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас у Сјеници припаднике Управе за војно здравство и јединица АБХО Војске Србије који су ангажовани у том граду на помоћи у борби против вируса Ковид 19.

Како је истакао министар Вулин након обиласка и разговора, испуњавајући наређења врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије је дала свој максимум да помогне грађанима Сјенице – обезбеђено је пријемно одељење у шатору, ради се дезинфекција града, у току дана биће завршено и одговарајуће одељење које ће бити претворено у ковид болницу.

– Довели смо лекаре, да се болници и кадровски помогне. Има довољно лекова, санитетског материјала, заштитне опреме – има довољно свега што је потребно. Сада је кључ урадити добру организацију, раздвојити ковид од нековид пацијената, помоћи да се лекари, сестре и медицинско особље у Сјеници мало одмори, да урадимо дезинфекцију. Оно што је најважније је да људи знају да држава брине, да војска брине и да ћемо ми бити овде докле год је потребно. Докле год буде претила опасност од заразе, Војска Србије ће бити ту да помогне и Сјеници и Тутину и Новом Пазару. Све што је потребно војска је ту да обезбеди, ми смо ту да помогнемо сваком грађанину ове земље и да учинимо да се свако осећа и добро и безбедно, наравно и да буде што више здравих – поручио је министар одбране.

Изражавајући захвалност Војсци Србије, председник Општине Сјеница Хазбо Мујовић истакао је да су данас стигли лекари који су били преко потребни, јер болница у Сјеници има све што је потребно од медицинских средстава и средстава за дезинфекцију, али је медицинско особље које ту ради на ивици снаге.

– Много њих је и инфицирано и, може да се каже, ван радних услова. У овом тренутку нам је то потребно с обзиром на велики број пацијената, који су на кућном лечењу, који су збринути овде или који су транспортовани у околне градове у Нови Пазар и Ужице. Када је реч о сарадњи са Војском, данас је дошло неколико лекара са Војномедицинске академије, а када се помене ВМА, подразумева се да су то врхунски стручњаци и врхунски лекари, што нам улива поверење да ће све то ићи на боље и да ћемо се до краја месеца изборити са овом болешћу сви заједно и јединствени – нагласио је Мујовић, додајући да је Војска Србије, у овом тешком тренутку за све грађане Сјенице, брзо и ефикасно реаговала.Како је истакао заменик команданта војне болнице у Новом Пазару потпуковник др Петар Ристић, војни лекари су у Сјеницу дошли да помогну колико год могу.

-Дошли смо да бисмо сагледали ситуацију и помогли нашим колегама који се херојски боре. Одлучили смо да направимо адекватне зоне за кретање лекара и пацијената, да се направи пријемно-тријажно одељење где ћемо моћи да разврставамо пацијенте, један одвојени објекат у коме ће бити третирани сви ковид пацијенти и стационарни део у коме ће се евакуисати пацијенти из главне зграде Дома здравља – нагласио је потпуконик Ристић, додајући да ће једна таква ковид болница моћи да пружи здравствену заштиту становницима овог краја, као и да се ковид пацијенти на безбедан начин збрињавају у суседном објекту.Он је посебно нагласио веома добру сарадњу са колегама лекарима у Сјеници и да су наишли на веома добро прихватање од стране грађана Сјенице, изражавајући уверење да ће додељени задатак бити успешно извршен.Према речима заменика директора Дома здравља у Сјеници др Фуада Ћатовића, до сада је прегледано око 2.000 пацијената.

– Има пацијената с тешком клиничком сликом и обостраном упалом плућа. Њих је између 70 и 80 процената. Важно је да имамо помоћ припадника Војске Србије, како бисмо успоставили ковид болницу у којој ћемо стационирати пацијенте, барем на одређено време док не буду упућени у веће ковид болнице ако то клиничка слика буде захтевала, или ћемо стационирати пацијенте који се враћају из ковид болница како бисмо их лечили још неколико дана док се не стекну услови да буду отпуштени – рекао је др Ћатовић и захвалио Војсци Србије, са којом, како каже, имају ;одличну сарадњуОбиласку су присуствовали начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић и представници локалне самоуправе.

 

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR