недеља, мај 26, 2024
NaslovnaINFOMihajlović: Krajem meseca počinje izgradnja autoputa do Požege

Mihajlović: Krajem meseca počinje izgradnja autoputa do Požege

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi krajem meseca trebalo da počne izgradnja autoputa od Preljine do Požege, na Koridoru 11 i da kineska kompanija CRBC već priprema gradilišni kamp u blizini Lučana.

Mihajlović je rekla da je završeno sve što je potrebno za početak radova, eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola.

– Vlada Srbije je planirala krajem marta da počnu radovi na novoj deonici Koridora 11 ka Crnoj Gori, između Preljine i Požege – kazala je Mihajlović i dodala da je to jedna od težih deonica za izvođače.

Koridor 11 Foto: MGSI / Promo
Koridor 11

Ona je dodala da Ministarstvo građevine očekuje skori početak radova i da samo od izvođača zavisi da li će to biti kraj marta ili početak aprila.

Vrednost radova je 450 miliona evra i trebalo bi, kako kaže, da budu završeni u naredne dve i po godine.

– Mnogo nam je važan autoput Preljina – Požega za taj deo Srbije, jer ćemo kada ga završimo od Požege graditi dva kraka autoputa, ka Crnoj Gori i BiH: Požega – Kotroman i Požega – Boljare – istakla je Mihajlović.

Na pitanje gde će tačno početi gradnja autoputa Preljina – Požega, ona je kazala da će tačku za početak radova odrediti sam izvođač, ali da će to svakako biti u blizini Lučana.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović je rekao da će Kinezi imati kampove na tri lokacije.

– Glavni je boravišni kamp, koji će se nalazi u Krstacu na površini do 6,5 hektara, gde će biti menze, spavaone, teren za košarku i slično. Imaće još dva kampa, jedan u Rtarima, a drugi u Markovici. U njima će se nalaziti asfaltne i betonske baze – kazao je Dolović.

On je rekao da su se „Putevi Srbije“ obratili opštini Lučani sa 109 predmeta za privremenu eksproprijaciju zemlje radi izgradnje glavnog kampa od 6,5 hektara u katastarskoj opštini Krstac, u opštini Lučani, kao i da je do sada rešeno 89 predmeta.

Dolović je dodao da će ostalih 20 predmeta biti rešeno do 20. marta, kada će biti završena kompletna privremena eksproprijacija zemljišta kada je reč o opštini Lučani, u skladu sa dinamikom Ministarstva građevine.

Napomenuo je da se na teritoriji opštine Lučani vrši privremena eksproprijacija na ukupno 36 hektara, a u Čačaku i Požega po 12 hektara.

Podsećanja radi, deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

– Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Autoput Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice, a imaće tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR