субота, април 20, 2024
NaslovnaINFOFunta i evro jačaju, dolar u padu

Funta i evro jačaju, dolar u padu

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema tabeli valuta prošle nedelje osetno je pala zbog usporavanja rasta američke ekonomije.

Istovremeno, vrednost funte snažno je porasla nakon što je britanski parlament podržao predlog o odlaganju Bregzita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0,8 posto, na 96,58 bodova, što je njegov najveći nedeljni gubitak od početka decembra, prenosi Poslovni dnevnik.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,75 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1325 dolara.

Američka valuta je, međutim, ojačala u odnosu na japansku, 0,3 posto, na 111,45 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromesečju, kao i slabljenje inflacijskih pritisaka.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka centralna banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podigla u četiri navrata za po 0,25 bodova.

Uskoro će Federalne rezerve održati redovnu sednicu, a analitičari očekuju da će čelnici centralne banke ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. marta iz EU bez sporazuma, funta je ojačala oko dva odsto, što je najveći nedeljni skok od kraja januara.

U jednom trenutku vrednost funte je bila 1,3380 dolara, što je najveći nivo u prethodnih devet meseci. Ovu nedelju funta je završila na 1,3280 dolara.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR