субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOKRIVIČNE PRIJAVE U EPS Elektroprivreda će tužiti rukovodioce zbog KRAĐE STRUJE

KRIVIČNE PRIJAVE U EPS Elektroprivreda će tužiti rukovodioce zbog KRAĐE STRUJE

Elektroprivreda Srbije podneće krivične prijave protiv nedavno smenjenih rukovodilaca koji su omogućili krađu struje pojedinim korisnicima, kao i nezakonito priključenje na mrežu, saznaje „Blic“.

Reč je o 15 zaposlenih koji su svojim postupcima naneli štetu kompaniji, ali i svim potrošačima koji će novac koji su oni za sebe prisvojili nadoknaditi svi korisnici električne energije kroz takozvane komercijalne gubitke.

Tako bar tvrdi grupa radnika koja je „Blicu“ dostavila deo izveštaja interne kontrole o navodnim zloupotrebama zbog kojih su smenjeni. Na listi onih protiv kojih će se pokrenuti krivični postupci nalaze se bivši direktori i radnici distribucija Banovo brdo, Centar, Krnjača, Zemun, Kalemegdan, ali i neki od odgovornih ljudi u Nišu, Leskovcu, Loznici, Zrenjaninu i Prijepolju. Ovakvim postupkom prekinuta je dugogodišnja praksa kojom su se uglavnom krivično teretili samo potrošači, dok su njihovi mentori iz EPS ostajali bez kazni, iako je to za njih bio unosan biznis. Oni su, naime, naplaćivali svoje usluge za prikrivanje krađe struje, ali i priključenja na mrežu objekata koji nisu imali papire za to. Kolike je to razmere dobilo pokazuje i visina štete po osnovu krađe struje u 2017. godini, koja iznosi milijardu dinara za otkrivenih 6.700 slučajeva, a procenjuje se da je bar dva puta više onih koji još nisu uhvaćeni.

Iz papira koje je „Blic“ dobio vidi se da su za pojedini rukovodioci ozbiljno umešani u malverzacije. Tako je smenjeni direktor pogona ODS Banovo brdo, D. J. sprečavao ekipe zadužene za kontrolu da ulaze u određene objekte.

  • Radnici nisu smeli da ulaze u neke restorane, koji su bili pod zaštitom D. J. Ako bi se pak kod njegovih klijenata utvrdila krađa struje, prikrivao je zapisnike i to debelo naplaćivao. Posebno je interesantan slučaj njegovog kuma, koji drži restoran u Požeškoj ulici, koji je napravio ogroman dug za struju i koji mu je D. J. tolerisao. Nakon slučajnog otkrivanja i isključenja, nelegalno ga je priključio pa se struja i dalje krala i to na 500 metara od zgrade distribucije! Slični slučajevi su zabeleženi i za nekoliko restorana na Adi. Ipak, najviše novca je uzimano za priključenje na elektromrežu i to bez adekvatnih papira i bez tehničkih uslova za dobijanje dozvola. To je preopteretilo mrežu, uslovilo loš napon i kvarove i neplanirane troškove za EPS – navode zaposleni.

Slični gresi se na dušu stavljaju i smenjenim direktorima ED Centar, Krnjača i Zemun.

  • U Krnjači i Centru se uzimao novac za priključenje na mrežu, ali i za dozvole za priključenje. U Centru je utvrđeno i da je referent S. P. uzimao novac za priključenje objekata koji nemaju potrebne papire. Posebna je priča Krnjača gde je nekoliko nelegalnih zgrada kod Metroa koristilo bespravno električnu energiju. Restoran koji se nalazi preko puta zgrade distribucije je pak krao struju godinama, a niko ga nije dirao. Što se tiče Zemuna, tamo su smenjeni direktor I. I. i još nekoliko saradnika, među kojima i poslovođa koji vodi aktivnost na smanjenju gubitaka, kao i monter P. P., pored uzimanja novca za davanje odobrenja za priključenje, bili uključeni i u namernu ugradnju mehaničkih brojila, kako bi ti korisnici mogli da koriste magnete kojima su blokirali potrošnju – kažu naši sagovornici.

Oni navode i da je u distribuciji Kalemegdan otkrivena organizovana grupa za malverzacije.

  • Tu se rade rešenja za priključenje za sve ostale distribucije u gradu pa je utvrđeno da su u sumnjivim poslovima A. S. i B. P. šefovi službe, J. K., pravnik, i N. R., direktor Sektora za planiranje. Oni su falsifikovali dokumentaciju o legalizaciji objekata, ali su i ucenjivali investitora za davanje priključaka. U ovim radnjama učestvovali su i neki monteri – navodi naš izvor.

EPS: Nadležni da nastave posao

Iz PR službe EPS indirektno su potvrđena saznanja „Blica“.

Milorad Grčić je smenio 23 odgovornih Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija
Milorad Grčić je smenio 23 odgovornih

– Upravo zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu koji su doveli do problema u poslovanju EPS, v.d. direktora Milorad Grčić smenio je 23 odgovornih. U nekim od predmeta koje navodite još se radi detaljna kontrola, a u nekim u kojima postoje indicije za krivična dela Sektor za unutrašnju kontrolu obavestio je tužilaštvo. Nadležni organi treba nastave rad na pomenutim slučajevima – kažu u EPS.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR