субота, јун 22, 2024
NaslovnaINFOKREĆE PROVERA SVIH 500.000 DRŽAVNIH PLATA! Novi sistem samo što nije startovao,...

KREĆE PROVERA SVIH 500.000 DRŽAVNIH PLATA! Novi sistem samo što nije startovao, prvi na udaru radnici iz pet velikih sektora

Novi sistem koji će pratiti i staviti pod lupu svih 500.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate naknada iz budžeta, samo što nije startovao. Prema našim informacijamam na sistemu se ovih dana radi i više nego intenzivno, a cela „priča“ obuhvatiće više od 10.000 korisnika koji plate primaju iz državne kase.

Po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase. Biće tu i plate, ali i sve druge naknade poput članstva u različtitim odborima, putnih troškova, bonusa… Zahvaljujući novom sistemu, praktično će biti moguće u sekundi doći do svake isplate iz budžeta koja direktno ide u džep zaposlenog, bio on radnik na minimalcu ili prvi čovek institucije.

To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

Kako su naveli u resornom Ministarsvu finansija koje je i zaduženo za ceo projekat, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo.

U poslednjoj fazi projekta projekat će dobiti i lokalne samouprave i i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.

Na projektu će direktno raditi oko 3.000 ljudi, a projekat, je deo i dogovora Srbije sa MMF, koji poslednjih godina ima detaljan uvid u javne finansije naše države.

Od januara povišice od 7 do 9 odsto

Plate u javnom sektoru rašće od janauara naredne godine u rasponu od 7 do 9 odsto.

Koliko će svako dobiti od ukupno 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, znaće se tačno u novembru kada će se doneti i konačna odluka o povećanju plata po sektorima.

Ono što se sada zna, jeste da neće biti linearnog rasta već difirenciranog povećanja, što znači da bi pojedini segmenti, poput zdravstva ali i bezbednosnih struktura, u ovoj preraspodeli mogli dobiti više od ostalih. Baš tako je u okviru resornih ministarstava bilo nedavno reči.

www.blic.rs

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR