недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOKoronavirus odložio izbor Poverenika za ravnopravnost, pritužbe građana na čekanju

Koronavirus odložio izbor Poverenika za ravnopravnost, pritužbe građana na čekanju

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog zakonskog vakuuma i situacije nastale zbog epidemije koronavirusa trenutno ne funkcioniše. Doskorašnja poverenica Brankica Janković rekla je za RTS da su izmene i dopune zakona poslate u parlament pre isteka njenog mandata, 27. maja, ali da poslanici nisu stigli da raspravljaju o tome. U međuvremenu, sve pritužbe građana iz domena Poverenika stoje.

Institucija Poverenika za ravnopravnost ne funkcioniše jer nije uređeno zakonski ko vrši funkciju po isteku mandata do izbora novog poverenika. Gostujući u Jutarnjem progrmu Brankcija Janković je rekla da veruje da će to biti prioritetno pitanje za rešavanje.

Poverenik nema zamenike, ima pomoćnike, ali su i njihova ovlašćenja vezana za mandat poverenika.

U izmenama i dopunama zakona koji je poslat u Skupštinu navodi se da izbor treba da počne pre isteka mandata poverenika kao i da on obavlja funkciju do izbora novog, što sada nije slučaj.

Po potojećem zakonu mandat povereniku prestaje danom isteka, što je i dovelo do trenutnog vakuuma.

Nezaobilazna tema je koronavirus koji je ponovo u punom jeku. Doskorašnja poverenica kaže da je pitanje za sve nas zašto se ne poštuju preporuke već mora da postoji zabrana.

Dobra vest, kako kaže Brankica Janković, je najava da će se nove mere pre svega odnositi na radno vreme ugostiteljskih objekata i smatra da svaka mera koja se uvodi treba da bude proporcionalna i da se kontinuirano preispituje.

Skoro neverovatna priča je o 13-godišnjoj devojčici iz Niša, za kojom je u jednom trenutku tragala cela Srbija. Devojčica je pronađena u Beogradu, u autobusu 603, a otišla je od kuće jer su njeni roditelji bili protiv toga da polaže prijemni u Matematičkoj gimnaziji.

„Možda je impresivna ta odluka devojčice da ostvari svoje snove ali to ne treba da bude model ponašanja. Uz razumevanje za želje devojčice, mogu da zamislim kako je bilo njenim roditeljima“, naglasila je Brankica Janković uz poruku svim roditeljima da slušaju svoju decu.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR