четвртак, 30 новембра, 2023
HomeINFOKon: Nema dovoljno testova, moguće uvođenje vanredne situacije

Kon: Nema dovoljno testova, moguće uvođenje vanredne situacije

Moguće je da se u pojedinim mestima, zbog ponovnog skoka zaraženih virusom korona, uvede vanredna situacija, kazao je za Danas epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa korona dr Predgag Kon.

Govoreći o merama koje će eventualno biti uvedene, Kon je istakao da jedini koji su do sada poštovali sve mere jesu građani stariji od 65 godina, te da oni više nikada ne treba da budu zatvarani u kuće.

On je rekao da moramo da shvatimo kakvi su kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, da u ovom trenutku nije moguće testirati kontakte jer testova nema dovoljno, a jedan pacijent prijavljuje i do 50 kontakata, kao i da je neophodno otvoriti nove kovid centre i sprečiti ulazak virusa u zdravstvene ustanove.

Ono što zabrinjava, ocenio je on, jeste situacija sa studentima, kao i da je najveći broj novih slučajeva nastao na proslavama, žurkama i sličnim okupljanjima.

Komentarišući masovna okupljanja na kojima nije bilo moguće držati fizičku distancu kazao je da je njegov predlog bio da se uvedu kazne, ali da to na kraju nije uvaženo.

“Odgovorni su svi oni koji su u Kriznom štabu, koji nisu pristali da se kažnjava, neću nikoga da prozivam, ali zna se ko su oni”, kazao je naš sagovornik. i dodao da je njegov predlog bio da ukoliko neki ogrganizator ne ispuni sve preporuke prilikom okupljanja, da na tom stadionu više ne može da se igra pred gledaocima.

On je poručio da se moramo pridržavati mera kako bismo sprečili pojačano širenje virusa.

“Moramo oštro da reagujemo, da oni koji su izolaciji i samoizolaciji da to zaista i budu i da se to ozbiljno kontroliše. Takođe da je poštuju postojeće mere kod frizera, u prodavnicama, u kafićima, maske moraju da budu sastavni deo života. Mora da se poštoje distanca od jednog metra” kazao je doktor Kon.

Najviše pitanja i komentara odnosilo se na činjenicu da se nije oglašavao dok je u toku bila predizborna kampanja, na šta je on odgovorio da u pitanju bili privatni, zdravstveni problemi.

Danas

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR