четвртак, јун 13, 2024
NaslovnaINFOKATASTAR NAJAVLJUJE ŠTRAJK Ako se do ponedeljka ne dogovore s nadležnima, OBUSTAVA...

KATASTAR NAJAVLJUJE ŠTRAJK Ako se do ponedeljka ne dogovore s nadležnima, OBUSTAVA RADA u celoj Srbiji

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu najavili su štrajk, jer su nezadovoljni zbog, kako kažu, „višegodišnjih problema“ i trenutno vode pregovore sa nadležnima kako ne bi došlo do potpune obustave rada u svim katastrima u Srbiji.

Ipak, prava građana na socijalnu i zdravstvenu zaštitu neće biti ugrožena najavljenim štrajkom u katastrima, koji je trebalo da počne danas, ali se zarad pregovora pomera za ponedeljak, tvrde iz sindikata radnika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Dakle, građani kojima su potrebna uverenja za ostvarivanje zdravstvenih i socijalnih prava moći će da overe potrebnu dokumentaciju.

– Da bi overili zdravstvenu knjižicu, poljoprivrednicima je potrebno uverenje o katastarskom dohotku. Ne mogu da overe knjižicu ako nisu izmirili poreze. Slična uverenja potrebna su i za studentske kredite i socijalnu pomoć – rekao je za „Blic“ Nebojša Pejčinović izvršni sekretar sindikata „Nezavisnost“.

Štrajk je u Republičkom geodetskom zavodu trebalo je da počne jutros, u svim katastrima u Srbiji, a saopštenje o ovom događaju potpisali su Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat „Nezavisnost“.

– Odluka o štrajku se pomera za ponedeljak, 17. decembar, jer su pregovori sa Ministarstvom finansija pokazali izvesne pozitivne rezultate, a razgovori će se nastaviti u četvrtak – pojašnjava Pejčinović.

Šta da rade građani dok katastri štajkuju?

Potpuna obustava rada biće na snazi u svim organizacionim jedinicama, kaže on, a na pitanje kako će to uticati na građane, Pejčinović objašnjava da neće uskratiti uslugu u slučajevima kada su dovedeni u pitanje bezbednost i zdravlje.

On dodaje da zakonski nije definisan minimum rada pri štrajku u njihovoj delatnosti, ali da su za takve minimalne usluge uvek izlazili u susret građanima.

U svim ostalim slučajevima, stranke će podnositi zahteve preko beležnika, ali prema rečima našeg sagovornika, takvim sistemom će ubrzo doći do zastoja u radu, imajući u vidu da su beležnicima potrebni ažurni podaci.

Ipak, situacija je lagodnija nego što je bila u prošlosti, imajući u vidu da preko Geoportala može da se stekne uvid u određene podatke.

– Nadamo se da do štrajka neće doći, jer se razgovori odvijaju u pozitivnom duhu. Zahtevi nisu nerešivi ni neopravdani – dodao je Pejčinović, očekujući da će im dalji pregovori ići na ruku.

U čemu je problem?

Kako su sindikati naveli u svom saopštenju, nemogućnost uspostavljanja adekvatnog dijaloga sa predstavnicima Vlade o višegodišnjim problemima koji su prisutni inicijalno ih je dovela do ove radikalne odluke. Problem je i najava pogoršanja materijalnog položaja zaposlenih usled odlaganja primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

– Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva koji se odnose na sistemsko rešavanje problema zarade i primanja zaposlenih, kao i jasnijem definisanjem statusa „katastarskih službenika“ – navodi se u saopštenju, iako je sada upitno da li će štrajka uopšte i biti.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR