недеља, јун 16, 2024
NaslovnaTURIZAMKamena Gora

Kamena Gora

Kamenu Goru, zahvaljujući mirisnim proplancima, predivnim gustim četinarskim šumama i obiljem pitkih ledenih izvora smatraju najlepšim selom u Prijepoljskoj opštini, u jugozapadnoj Srbiji, i verovatno jednim od najlepših sela Srbije. Kamena Gora očara posetioca na prvi pogled i ostaje dugo u srcu … Kamena Gora je selo sa oko 160 stanovnika, uzdignuto između Prijepolja, Pljevalja i Bijelog Polja /Crna Gora/, na prosečnoj nadmorskoj visini preko 1300 metara, odakle se pruža nezaboravni pogled /od koga zastaje dah/ na prekrasne planinske masive Durmitora, Jadovnika, Zlatara, Golije, Zlatibora i dr.

Kamena Gora je poznata po višestoletnom boru – “Svetiboru”, za koga su vezane mnoge tajne i narodna predanja. Kamena Gora je okružena dubokom četinarskom šumom, sa mnoštvom izvora koji nikada ne presuše, te dugovečnim gorštacima, koji potvrđuju iskonsku životnu filosofiju sa radošću ponuđenu svakom gostu. Kamena Gora je jedinstveni prirodni rezervat, te je zahvaljujući svojim veličanstvenim specifičnostima, proglašena vazdušnom banjom sredinom prošlog veka. Na Kamenog Gori postoji 6 dobro obeleženih planinarskih staza, ukupne duzine oko 89 km, kroz guste sume i livade, ukrašene brojnim pitkim izvorima. Šetnja Kamenom Gorom omogućava izuzetno opuštanje i odmor, kao i jedinstveno okrepljenje duha i tela.

Kamena Gora je udaljena od Prijepolja 20 km, relativno dobrim asfaltnim putem. Za sportiste, ljubitelje prirode, avanturiste i rekreativce je Kamena Gora pravi raj, jer se ovde nalaze obeležene staze za planinski biciklizam, pešačke staze, vazdušne staze za paraglajdere, izuzetno kvalitetne mogućnosti za uzbudljivo splavarenje Limom, očaravajući vodopadi Sopotnice, pogodnosti za lov i ribolov, dobro očuvani gorštački običaji i još mnogo zanimljivosti.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR