недеља, јул 14, 2024
NaslovnaINFOKAKO ĆE FUNKCIONISATI PENZIONERSKE KARTICE? Uskoro kreće prijava, 500 dinara vredi jedan...

KAKO ĆE FUNKCIONISATI PENZIONERSKE KARTICE? Uskoro kreće prijava, 500 dinara vredi jedan bod – ovo su sve POGODNOSTI

Prijava za penzionerske kartice počinje u sredu 15 marta, a poznato je kako će one funkcionisati i kakve benefite će donositi najstarijim građanima Srbije.

Penzionerske kartice biće omogućena penzionerima za korišćenje od 1. oktobra ove godine, a prijava za nju počinje u sredu 15. marta. Zahvaljujući njima imaće pravo na brojne pogodnosti, prvenstveno na popuste u radnjama i kod plaćanja računa. Prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

Kako će funkcionisati Penzionerske kartice?

Preko penzionerske kartice korisnici će moći da skupljaju bodove i da ostvaruju mnogobrojne pogodnosti. Kartica će biti u vlasništvu PIO fonda i davaće se na lično korišćenje bez naknade.

Preko kartice koja se bude izdala na ime, ostvarivaće se pogodnosti kod pravnog lica i preduzetnika. Koristiće se uz identifikaciju. Kartica će biti izdavana na zahtev koji može da bude i u elektronskoj formi. Važno je da bude podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili PIO fondu. PIO fond će voditi evidenciju o svim izdatim penzionerskim karticama.

U Službenom glasniku je objavljen Pravilnik o penzionerskoj kartici. Nju će moći da koriste korisnici peznije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i nvalidna deca.

Korisniku penzionerske kartice će prilikom plaćanja robe i usluga PIO fond dodeljivati bodove u saradnji sa Poreskom upravom. Za potrošenih 500 dinara, korisnik penzionerske kartice dobiće jedan bod, a u toku jednog meseca može da ostvari bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Na osnovu skupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice moći će da ostvaruje benefite poput popusta, poklona ili nešto treće.

Kompletnu evidenciju vodiće PIO fond o dodeljenim, odnosno utrošenim bodovima. Bodovi neće moći da se menjaju za novac niti da se prenose na druga lica.

(MONDO/B92)

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR