недеља, јул 14, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKJedan od najvećih proizvođača povrća iz Kolovrata kod Prijepolja

Jedan od najvećih proizvođača povrća iz Kolovrata kod Prijepolja

Gde raste deblja a gde tanja paprika, iskustvo jednog povrtara iz Prijepolja

Jedan od najvećih proizvođača povrća iz Kolovrata kod Prijepolja, Njegoš Stojadinović, i pored aktuelne situacije neće smanjiti ovogodišnju porodičnu proizvodnju paprike, kupusa, krompira, jer, kako kaže, za povrćem dobrog kvaliteta uvek ima tražnje.Screenshot_2020-05-27 Gde raste deblja a gde tanja paprika, iskustvo jednog povrtara iz Prijepolja

Gotovo tri hiljade  sadnica paprika više nego  prošle godine , odlučio je Njegoš da posadi ovih dana; hibridne sorte superior, koju već deceniju plasira u okolne gradove, ali i na sever Crne Gore i u Nemačku.

Njegoš Stojadinović otkriva da ima sistem za navodnjavanje, traktor sa 12 priključaka, freze, plugova, prikolice, brazdače, vadilice, sadilice i da sve to utiče na prvoklasan rod povrća.

Screenshot_2020-05-27 Gde raste deblja a gde tanja paprika, iskustvo jednog povrtara iz Prijepolja(2)

Da bi stigao da posadi papriku na hektar i po, odmah potom i kupus za koji sam sprema rasad, krompir, obrao maline, sve na oko 4 hektara zemlje pod zakupom, ne može bez pomoći sezonskih radnika i naravno brata i roditelja, koji su, kaže majka, do pre desetak godina imali vrt samo za sopstvene potrebe.

Screenshot_2020-05-27 Gde raste deblja a gde tanja paprika, iskustvo jednog povrtara iz Prijepolja(3)

Zimi ,kad se odmaraju od povrća, Stojadinovići skupljaju brezove grančice za metle, ne razmišljajući o plasteničkoj proizvodnji. Tajna je u velikom strujanju vazduha,pa je paprika, na primer, svežija i mesnatija ali istog kvaliteta kao ona iz plastenika koja je ,ipak, tanja.Zato se u tom kraju ljudi većinom opredeljuju za uzgoj na otvorenom.

Screenshot_2020-05-27 Gde raste deblja a gde tanja paprika, iskustvo jednog povrtara iz Prijepolja(4)

Očekuje da će u septembru ubrati,kao i ranijih godina, oko 30 tona paprike za već ugovorene kupce.

Kompletan prilog koji je emitovan na RTS-u možete pogledati na sledećem linku:

OVDE

RTS / Prijepolje INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR