недеља, јун 23, 2024
NaslovnaINFOJedan evro jutros vredi 117,39 dinara, a jedan dolar 117,25 dinara

Jedan evro jutros vredi 117,39 dinara, a jedan dolar 117,25 dinara

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,3919 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.Dinar prema evru vredi jednako kao pre mesec dana, a 0,2 odsto više nego na početku ove godine i 0,1 odsto više nego godinu dana ranije.Najslabija vrednost dinara prema evropskoj valuti bila je 13. aprila kada je za evro bilo potrebno 117,7627 dinara, a najviše je prema evru vredeo 8. jula, kada je za je za evro bilo potrebno 117,3876 dinara.

Sve koji su jutros bili nekim poslom u menjačnici dočekalo je iznenađenje – dolar i evro nikada nisu bili bliži. Jedan evro jutros vredi 117,39 dinara, a jedan dolar 117,25 dinara. Razlika je u 14 para i ovakve vrednosti nisu viđene u protekle dve decenije.

Dolar i evro približavaju ekvivalentnosti već neko vreme. Prošle nedelje razlika se merila u 10 odsto, ali su najave išle u pravcu daljeg približavanja i jačanja američke valute.

Evro je oslabio, ali bi mogao da padne za još 10%, saopštila je pre nedelju dana Sosijete ženeral banka na globalom niovu.

Težina evropske energetske krize i odgovor Evropske centralne banke na smanjenje obveznica povlače zajedničku valutu. Sve to čini evro „nekupivim“ u ovom trenutku, pošto je zajednička valuta pala za još 1%, pomerivši se ispod 1,02 dolara po prvi put od novembra 2002. godine, ocenjeno je više puta tokom prethodnih nekoliko dana.

Glavni valutni strateg kompanije SocGen ukazao je na ruski gasovod kao na jednu potencijalnu bolnu tačku.

„Energetska zavisnost Evrope od Rusije opada, ali ne dovoljno brzo da izbegne recesiju ako se gasovod zatvori. Ako se to dogodi, EUR/USD će verovatno izgubiti još oko 10% “, napisao je on.

U tom scenariju, evro bi čak mogao da potone ispod pariteta na 0,9 u odnosu na dolar , rekao je šef portfelja u BlueBai Asset Management- u intervjuu za Blumberg.

Prijepolje info/Kurir.rs/Beta/Blic

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR