четвртак, фебруар 29, 2024
NaslovnaINFOИз града у село: Пораст интересовања за сеоски туризам око 22 одсто...

Из града у село: Пораст интересовања за сеоски туризам око 22 одсто у првих шест месеци ове године

Током прве половине године број ноћења у сеоским домаћинствима у нашој земљи повећан је за око 22 одсто у односу на исти период преходне године, а посете страних туриста су порасле за приближно 33 одсто, показују подаци Министарства за туризам и омладину.

Закључно са јуном 2023, у бази е-туриста, регистровано је 758 сеоских туристичких домаћинстава, која располажу са нешто више од 2.400 смештајних јединица, рекли су из Министарства за Инфостуд.

„Док су многе друге туристичке услуге трпеле озбиљне последице услед пандемије корона вируса, рурални туризам се наметнуо туристима, поготово нашим људима, што је утицало да доживи прави препород“, додају из Министарства.

Пре пандемије је дужина боравка била 2,5 дана, током пандемије се продужила на недељу дана, а било је резервација и на 30 дана, док тражња и даље расте, додају из Министарства.

Поред наши]х најпопуларнијих планина, пандемија је допринела сеоском туризму јер су људи кренули су да се интересују за мање популарна места у нашо земљи, а највеће интересовање је за смештај поред језера или реке.

„Тренутно су све популарнији објекти који поред квалитетног и комфорног смештаја и домаће хране нуде садржаје попут базена, различитих игралишта, школе јахања, зоо вртова“, Владимир Ивановић, власник сајта село.рс.

Ивановић каже да су поред сеоских туристичких домаћинстава у понуди и објекти домаће радиности, у које спадају куће, апартмани и собе. Главна разлика је што се у домаћинствима служи храна, а у објектима кућне радиности доступан је искључиво смештај.

Данас

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR