уторак, јун 18, 2024
NaslovnaINFOИнститут за трансфузију крви: Све крвне групе недостају, не одлагати давање крв

Институт за трансфузију крви: Све крвне групе недостају, не одлагати давање крв

Институт за трансфузију крви Србије саопштио је данас да су резерве крви драстично смањене и позвао грађане да помогну у обезбеђивању стабилнијих резереви крви за лечење свих болесних и повређених пацијената како не би дошло до одлагања оперативних програма.

Како се наводи у саопштењу Института, све крвне групе недостају, а Институт тренутно располаже једнодневним резервама крви.

„Лето је период године када су резерве крви на минимуму, због годишњих одмора и високих температура. Сваке недеље, да би се подмириле потребе за крвљу свих здравствених установа које Институт за трансфузију крви снабдева неопходно је да се прикупи 1.500 јединица крви. Последњих недеља прикупља се знатно мање, око 1.000 јединица крви“, напомињу у Институту.

Институт је позвао све грађане, уколико се добро осећају и имају између 18 и 65 година, да не одлажу давање крви и помогну у обезбеђивању стабилнијих резереви крви за лечење свих болесних и повређених пацијената којима је крв незаменљив лек, како не би дошло до одлагања оперативних програма.

Институт за трансфузију крви Србије у улици Светог Саве 39. ради радним данима од 7 до 19 часова и суботом од 8 до 15 часова.

Списак локација где се још може добровољно дати крв налази се на сајту: www.itks.rs.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR