четвртак, јул 25, 2024
NaslovnaINFOИма ли за писце, новинаре, сценаристе суживота са вештачком интелигенцијом

Има ли за писце, новинаре, сценаристе суживота са вештачком интелигенцијом

Упркос томе што генеративни алати вештачке интелигенције, попут Ћат ГПТ-ја, можда нису спремни да замене људе, аутори различитих писаних форми, ово нерегулисано поље деловања вештачке интелигенције виде као претњу својим приходима и егзистенцији. Сценаристи, књижевници и новинари указују на потенцијалне проблеме и предлажу прве кораке за суживот са чет ботовима.

Брзи развој вештачке интелигенције представља нови изазов за писце свих врста, водеће сценаристе, ауторе и новинаре и наводи их да разматрају и одговоре на њега.

Иако генеративни алати тренутно нису довољно напредни да у потпуности замене људе, њихова нерегулисана употреба има потенцијал да негативно утиче на живот писаца.

Холивудски писци штрајкују због садржаја генерисаног вештачком интелигенцијом

Удружење писаца Америке (The Writers Guild of America – WGA) у жестоком је сукобу са холивудским студијима око коришћења вештачке интелигенције за генерисање садржаја.

Писци сценарија сматрају да немају користи од профита студија, а вештачка интелигенција директно угрожава њихове приходе и услове рада.

Удружење писаца Америке тврди да вештачка интелигенција не би требало да се користи за преписивање или генерисање књижевног материјала без давања надокнаде правим писцима – људима. Траже прописе за заштиту средстава за живот сценариста јер вештачка интелигенција постаје све напреднија.

Међутим, студији су одбили ове захтеве и понудили само да се технолошке промене разматрају на годишњим састанцима.

Британско удружење писаца има препоруке за програмере

Удружење писаца Велике Британије спровело је истраживање у којем је 65 одсто испитаника рекло да би повећана употреба вештачке интелигенције смањила њихове приходе, а 61 одсто да је забринуто да ће бити замењени, то јест остати без радног места.

Као одговор, синдикат је објавио препоруке за програмере вештачке интелигенције.

Осим што би коришћење дела било могуће само уз изричиту дозволу аутора, компаније које праве алате засноване на вештачкој интелигенцији треба да одржавају транспарентне дневнике обуке, означавају садржај вештачке интелигенције, наводе ауторе и успостављају независну регулативу за вештачку интелигенцију.

Удружење тврди да, иако вештачка интелигенција још није довољно софистицирана да би била на нивоу људске креативности, она ипак доноси ризике као што су смањене могућности и праведна плата које треба решити кроз нове прописе.

Удружење британских писаца је такође истакло, на основу студије коју је спровела компанија „Опен Еј-Ај“, да се писци суочавају са највећим ризиком када је у питању напредовање технологије засноване на вештачкој интелигенцији у поређењу са другим занимањима.

Ни аутори бестселера нису безбрижни

Савез америчких аутора (The Authors Guild) такође је забринут због генеративних језичких модела, као што је Ћат ГПТ, који се тренирају на садржају књига без дозволе или надокнаде.

Више од 9.000 аутора – укључујући ауторе бестселера као што су Ден Браун, Џејмс Патерсон, Магарет Атвуд, Сузан Колинс и Мајкл Чебон – потписало је отворено писмо упућено компанијама које раде на развоју вештачке интелигенције о правичној надокнади писцима за њихов допринос подацима којима се вештачка интелигенција обучава.

У писму, Савез тврди да су алати обучавани на делима заштићеним ауторским правима и да су радови добијени употребом тих алата засновани на њима, те да писцима због коришћења интелектуалне својине треба плаћати ауторске накнаде.

„Разумемо да многе књиге које се користе за развој система заснованих на вештачкој интелигенцији потичу са озлоглашених пиратских веб-локација. Не само да недавна одлука Врховног суда у предмету Ворхол против Голдсмита јасно показује да висока комерцијалност ваше употребе оспорава поштену употребу, већ ниједан суд не би оправдао копирање дела са нелегалног извора као поштено коришћење“, наводи се у писму Савеза америчких аутора.

Свеприсутни страх је да би јефтине књиге које су генерисане вештачком интелигенцијом могле да преплаве тржиште, отежавајући ауторима-људима да зараде за живот.

„Увођење вештачке интелигенције прети да ситуацију учини још тежом, ако не и немогућом, писцима – посебно младим писцима и онима из недовољно заступљених заједница – да зарађују за живот од своје професије“, истичу у Савезу аутора.

Новинари забринути због „помоћника“

„Гугл“ је новинским организацијама као што су Њујорк тајмс и Вашингтон пост представио алате који користе вештачку интелигенцију који су замишљени да помогну у генерисању нацрта вести.

Иако би то потенцијално штедело време новинара, изазвало је нелагоду због подривања квалитетног новинарства.

Постоји и бојазан да би вештачка интелигенција могла да шири дезинформације ако садржај накнадно не би био пажљиво прегледан.

Новинске групе имале су жељу да одговорно истражују употребу ових алата, али су се јавиле тензије око заштите интегритета извештавања.

„Гугл“ је у званичном саопштењу покушао да одагна забринутост новинара у вези са њиховом предложеном технологијом заснованом на вештачкој интелигенцији. Изјава није наишла на одушевљење.

Дисруптивни потенцијал вештачке интелигенције

Појава вештачке интелигенције поставља сложена питања о томе како уравнотежити иновације и етику. Иако напредак обећава трансформацију индустрије, и даље постоји забринутост око правичне надокнаде и праксе тренирања вештачке интелигенције.

С обзиром на то да су средства за живот у питању, писци у различитим индустријама могли би да се суоче са потешкоћама у прилагођавању – чак и оним гранама које бележе брз развој и прихватају напредак вештачке интелигенције.

На свим заинтересованим странама је да крену ка сарадњи. Постоје могућности за унапређење друштва ако људске вредности једнакости и атрибуције остану саставни део еволуције вештачке интелигенције.

Удруживањем снага, разумевањем различитих ставова и ублажавањем ризика, заједница писаца има шансу да задржи своју интегралну улогу док одговорно обликује будућност.

Извор: РТС

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR