недеља, јун 16, 2024
NaslovnaSRBIJAAgencija za bezbednost saobraćaja: Oprezno tokom praznika

Agencija za bezbednost saobraćaja: Oprezno tokom praznika

U saobraćajnim nesrećama u prethodnih pet godina za vreme uskršnjih praznika poginulo je 28 lica, a za vreme prvomajskih praznika 11 osoba. Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na učesnike u saobraćaju na veći oprez i poštovanje saobraćajnih propisa tokom predstojećih praznika kako bi se izbegle tragične posledice.

Za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika povećan je obim tranzitnog saobraćaja, u većoj meri su prisutna putovanja na duže relacije i, ukoliko su vremenske prilike povoljne, veći je broj mopedista, motociklista i biciklista u saobraćaju.

Veći obim saobraćaja znači i povećan rizik od opasnih situacija u saobraćaju, koje često mogu dovesti do nastanka saobraćajnih nezgoda u kojim se ljudski životi dovode u opasnost. Period praznika često prati i opuštanje i konzumiranje alkohola, ukazuje ABS u saopštenju.

U vreme praznika, a posebno „Prvog maja“, povećana je mobilnost stanovništva radi odlazaka u prirodu, izletišta i inostranstvo.

ABS napominje da je najveće stradanje u saobraćajnim nezgodama zapravo četvrtkom (dan pre Velikog petka). Ovakvi podaci se dovode u vezu sa tim što je Uskrs veliki „porodični“ praznik i četvrtkom veliki broj građana putuje od mesta u kojem rade i borave ka mestima u kojima žive njihove porodice, kako bi zajedno proslavili praznik.

Podaci Agencija za bezbednost saobraćaja pokazuju da četvrtkom, dan pre Velikog petka, u Srbiji u proseku pogine tri lica dnevno u saobraćajnim nezgodama. Povećano stradanje u saobraćajnim nezgodama je prisutno i ponedeljkom (drugog dana Uskrsa) kada se veliki broj učesnika u saobraćaju nakon praznika vraća ka mestima u kojima rade i borave.

U danima oko prvomajskih praznika, najveći broj lica pogine baš na „Prvi maj“.

Saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama se za vreme uskršnjih praznika najviše događaju na otvorenim deonicama državnih puteva. Kada su prvomajski praznici u pitanju, zanimljivo je istaći da se saobraćajne nezgode sa poginulim licima podjednako događaju na državnim putevima, lokalnim putevima, ali i na nekategrisanim putevima.

Na nekategorisanim putevima se za praznik „Prvi maj“ u značajno većem broju događaju saobraćajne nezgode sa poginulim i povređenim licima, nego što je to slučaj u ostalim danima tokom godine.

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola najčešći uzrok

Analize koje sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju na to da su najčešći faktori nastanka saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika „neprilagođena brzina“ i „vožnja pod dejstvom alkohola“.

Brzina predstavlja faktor koji doprinosi nastanku saobraćajnih nezgoda, ali i u najvećoj meri i određuje težinu njihovih posledica.

Naime, kod većih brzina su šanse za učestvovanje u nezgodi veće i veća je težina posledica nezgoda.

Važno je istaći da je, u vreme ovih praznika, povećan uticaj alkohola na nastanak saobraćajnih nezgoda.

Za vreme uskršnjih praznika svako deseto poginulo lice je nastradalo u saobraćajnoj nezgodi zbog alkohola kao uticajnog faktora. Kada su prvomajski praznici u pitanju, uticaj alkohola je još zastupljeniji. U vreme prvomajskih praznika, svako sedmo poginulo lice u saobraćajnim nezgodama je nastradalo zbog alkohola.

ABS upozorava da se ne sme upravljati vozilom pod dejstvom alkohola i da korišćenje alkohola, čak i u malim količinama, povećava rizik od učešća u saobraćajnim nezgodama za vozače i pešake.

Prema istraživanjima ABS, vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju oko dvadeset puta veći rizik da učestvuju u saobraćajnim nezgodama u kojima će smrtno stradati ili zadobiti povrede od vozača koji nisu konzumirali alkohol.

Motociklisti i biciklisti na putu 

Pored brzine i alkohola, na nastanak najtežih saobraćajnih nezgoda utiču često i nepropisno preticanje, obilaženje kolone vozila, neustupanje prvenstva prolaza, a većim posledicama ovih nezgoda u velikoj meri doprinose i nekorišćenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i dečijeg autosedišta.

„Ovim putem koristimo priliku da apelujemo na sve vozače da u vreme nailazećih praznika oprezno upravljaju svojim vozilima i poštuju saobraćajne propise ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, upotrebljavaju sigurnosne pojaseve, poštuju ograničenja brzina, ispravno prevoze decu uz korišćenje adekvatnih sistema zaštite za decu – dečija autosedišta i/ili sigurnosni pojasevi“, poručuju iz ABS.

S obzirom na početak sezone dvotočkaša, vozači drugih motornih vozila još uvek ne očekuju povećan broj biciklista i motociklista na putu, pa je potrebno skrenuti im pažnju da očekuju motocikliste i bicikliste i da ih poštuju u saobraćaju, posebno pri preticanju.

Apeluje se i na ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR