четвртак, мај 23, 2024
NaslovnaINFOGrujičić: Situacija oko zakazivanja pregleda normalizovaće se u drugoj polovini februara

Grujičić: Situacija oko zakazivanja pregleda normalizovaće se u drugoj polovini februara

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da još uvek nije dovoljno dobra situacija sa zakazivanjem pregleda kod specijalista, posebno kod zakazivanja gastroenteroloških i endoskopskih pregleda.

Međutim, kako je rekla, to će biti normalizovano u drugoj polovini februara.

Dešava se negde da od tri gastroskopa ne rade dva ili od dva kolonoskopa ne radi jedan ili nijedan, tako da sada moramo hitno nabaviti tu opremu koja je neophodna, posebno za preglede koji se ne mogu obaviti na drugi način. Što se tiče operacija, Institut za ortopediju Banjica verovatno će kompletno izaći iz zbrinjavanja traume kada bude počela rekonstrukcija i da do juna se neće vraćati„, rekla je Grujičić za RTS.

Ona je navela da je veliki problem i zakazivanje magnetne rezonance, kao i da su prioritet onkološki pacijenti.

Pola sata po pregledu, to je nešto što je realno. U dve smene može da se uradi najmanje 24 pregleda. Pritom, ja ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija„, rekla je ona.

Ministarka je rekla da će do 31. avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener i da do tada 55 skenera treba da uđe u upotrebu.

Navela je da u februaru treba da počne novi krug zapošljavanja najboljih studenata medicine.

Autor Beta, RTS

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR