недеља, мај 26, 2024
NaslovnaSRBIJAГОТОВО ЈЕ! УКИДАЈУ СЕ РЕГИСТРАЦИОНЕ НАЛЕПНИЦЕ! Ево шта нас чека!

ГОТОВО ЈЕ! УКИДАЈУ СЕ РЕГИСТРАЦИОНЕ НАЛЕПНИЦЕ! Ево шта нас чека!

Једна од препорука НАЛЕД-ове Сиве књиге 11 јесте и да се укину регистрационе налепнице за аутомобиле, моторе и тракторе. Та књига садржи 100 препорука привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва за поједностављење административних процедура.

Разлог за ову препоруку јесте то што налепнице немају велику употребну вредност, а сваке године грађани и привреда имају значајне трошкове.

Налепница која се на аутомобилима лепи у доњем десном углу ветробранског стакла један је од обавезних елемената регистрације и потврда да возило може учествовати у саобраћају.

На њој су исписани регистарски број аутомобила, датум истека регистрације и ознака регистрационог подручја, односно подаци који већ постоје на регистарској таблици, саобраћајној дозволи и у евиденцији МУП-а.

Потпредседник НАЛЕД-овог Савета за е-управу Александар Благојевић објашњава да се за издавање налепнице за аутомобиле плаћају две таксе у укупном износу од 440 динара.

– С обзиром на то да се у Србији сваке године региструје најмање 1,8 милион моторних возила, долази се до рачунице да грађани и привреда годишње издвоје готово 800 милиона динара за нешто што нема велику употребну вредност осим да саобраћајац визуелно провери да ли је аутомобил регистрован или као подсетник власнику о датуму истека регистрације – каже Благојевић.

Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Правилника о регистрацији смањили би се непотребни административни трошкови, а самим тим и цена регистрације и време спровођења процедуре, што би све донело значајне уштеде, наводи он.

Уместо налепница, сматра Благојевић, добро решење за информисање возача о приближавању рока за обнову регистрације било би да их систем е-Управе информише месец дана унапред путем имејла или СМС поруке и преко свог портала.

– То би и за државне органе имало практичну корист, с обзиром на то да би располагали ажурним контактима грађана – имејл-адреса и број мобилног телефона – а задатак власника моторних возила био би да унесу контакте на порталу уколико желе да добију обавештење – сматра Благојевић.

Иначе, пракса с регистрационим налепницама у свету је веома разноврсна. У неким земљама налепнице никад нису уведене, а има држава у којима је обавезно да се оне залепе на ветробранско стакло или регистарску таблицу аутомобила.

Има и земаља у којима су регистрационе налепнице биле обавезне, али су потом повучене из употребе, а то је случај у Холандији и Великој Британији, тако да се у тим држава провера регистрације, односно плаћања пореза, сада обавља електронски, указао је Благојевић, истичући да у већини земаља у региону регистрационе налепнице не постоје.

Извор:  Информер

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR