понедељак, јул 22, 2024
NaslovnaZLATIBORDOČEK NA ZLATIBORU KAO ODMOR U EVROPI Smeštaj na planinama gotovo da...

DOČEK NA ZLATIBORU KAO ODMOR U EVROPI Smeštaj na planinama gotovo da je rasprodat, a za slobodne krevete potrebno “suvo zlato”

Najveći srpski turistički centri ili su potpuno rasprodali smeštajne kapacitete za novogodišnje praznike, pa i one najskuplje, ili su se približili stoprocentnoj popunjenosti, poput Zlatibora, gde slobodnih kreveta još uvek ima, ali se plaćaju suvim zlatom.

Zlatibor u najluđoj noći očekuje 50.000 posetilaca koji će 2020. dočekati u ovdašnjih hotelima, restoranima, na otvorenom. Procena je da će raspoloživih 30.000 ležaja biti malo za sve one koji su rešili da na ovoj planini provedu praznične dane. Usled ogromne tražnje osim izdavaoca smeštaja, koji su višestruko povećali cene zakupa svojih objekata, ruke unapred zadovoljno trljaju i svi koji žive od vanpansionskih usluga.

Najjeftiniji aranžman 28.000 dinara
Najjeftiniji aranžman 28.000 dinara

Ovde najjeftiniji praznični aranžman u hotelu košta 28.000 dinara i podrazumeva petodnevnu pansionsku uslugu po jednoj osobi, a najskuplji 1.150 evra za četvorodnevni boravak dve osobe. Najviše se nude trodnevni paketi na bazi polupansiona i oni se kreću od 240 do 300 evra po gostu. Toliko, novca je recimo, doboljno i za nekoliko dana na evropskim gradovima.

Popunjenost kapaciteta u hotelima je, kaže za “Blic” Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, 98 odsto.

– Zbog ogromnog interesovanje, kao i uvek uoči novogodišnjih praznika, višestruko su skočile cene u privatnom smeštaju. Apartmani koji se obično izdaju za 25-30 evra sada se nude i za 100-120 evra, oni ekskluzivniji i za mnogo više. Izdavaoci dvokrevetnih soba traže 70-80 evra po danu – kaže Živanović.

Nepisano je pravilo da zlatiborski restorateri, kafedžije, svi koji nude neku uslugu u periodu od Nove godine do Božića zarade isto novca kao svih ostalih dana zajedno tokom sezone. Zato su maltene svi ugostiteljski objekti i prodavnice brze hrane za novogodišnje praznike angažovali dodatno ljudstvo. Na Zlatibor se naplaćuje i rezervacija mesta u noćnim klubovima i to do 50 evra. U ovdašnjem prevozničkom preduzeću kažu da će zbog velikog interesovanja tokom praznika uvesti 100 vanrednih autobusa na liniji Beograd – Zlatibor.

Zlatibor Foto: M. Cvetković / RAS Srbija
Zlatibor

Puna će biti i Tara. Hoteli, koji su dvodnevne aranžmane u koje je uključena novogodišnja večera prodavali za 15.000-20.000 dinara su rasprodati, dok je popunjenost u privatnom smeštaju oko 90 odsto.

– Krajnje je vreme da rezervišete smeštaj. Mnogi su to učinili još pre mesec-dva. Dnevni najam apartmana je od 25 do 70 evra, zavisno od lokacije i opremljenosti. Zakup vikendice je i preko 150 evra dnevno, s tim što se na duži boravak daje određeni popust – prenosi Siniša Spasojević iz Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta.

Smeštajne kapacitete za praznike, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije, potpuno su popunili Vrnjačka Banja i Stara planina u kojima će biti i turista iz Bugarske, Makedonije i BiH. Na 90 odsto su Beograd, Niš i Novi Sad.

– Srbija je iz godine u godinu sve atraktivnija turistička destinacija, sa sve većim brojem gostiju iz inostranstva i noćenja. Veliki broj inostranih gostiju odlučuje se za Srbiju kao destinaciju za zimske praznike, a posebno za proslavu nove godine. Dolaze turisti iz zemalja regiona, ali ih je sve više iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine – napominju u TOS-u.

I čajetinska sela popularna

U opštoj jagmi za krevet više šansu vide vlasnici stambenih objekata po zlatiborskim selima i u Čajetini, par kilometara udaljenoj od turističkog centra Zlatibora. Mnogi koji imaju višak prostora pod svojim krovom stavili su ga u službu turista.

– U selima Rudine, Rožanstvo, Ljubiš, Dobroselica, Mačkat, Sirogojno, Trnava, za prenoćište se traži 20-30 evra. Smeštaj u Čajetini je duplo jeftiniji nego na Zlatiboru, pa se mnogi odlučuju da odsednu ovde. Izdaju se kuće, stanovi, garsonjere – prenosi Živanović.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR