среда, април 24, 2024
NaslovnaINFOАконтна цена малине око 350 а коначна између 600 и 700 динара

Аконтна цена малине око 350 а коначна између 600 и 700 динара

Аконтна цена малине која се очекује на почетку сезоне требало би да буде око 350 динара, а коначна између 600 и 700 динара. Принос „црвеног злата“ – никад слабији, рекао је за радио Пожега председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић.

Главни фактор овогодишњег слабог рода су елементарне непогоде у 2021. То се односи првенствено на изузетно високе температуре.

„Проблем је и са садницама, када се саднице из 2021. године припремају за род у овој години. Услед поменутих елементарних непогода такве саднице, познатије као „ластари“, остале су кратке. Очекивана цена купине је око 400 динара за килограм пре свега, јер су поскупели хемија, репроматеријал, радна снага и ђубриво. Цена малине од 600 до 700 динара је нека средња цена од 250 динара која је била пре две године“, казао је Радовић.

Он је подсетио да су прошле године, у условима јаке суше и изузетно високих температура на подручју целе Србије, најбоље прошли малињаци који имају наводњавање. Малинари који су улагали у системе за наводњавање су имали, како Радовић наводи, „феноменалан род“.

Још један важан фактор који дефинише цену малине је садни материјал, па се у наредним годинама треба фокусирати на његову замену, коју иначе субвенционише држава, са 60 до 65 одсто, навео је Радовић.

Извор: https://www.agrotv.net/akontna-cena-maline-350-dinara/

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR