среда, мај 29, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEДан устанка народа Србије 7. јул: Пријепоље се придружило слободарској идеји

Дан устанка народа Србије 7. јул: Пријепоље се придружило слободарској идеји

Полагањем цвећа на споменик у Парку народних хероја, Удружење бораца народно ослободилачког рата Пријепоље обележило је Дан устанка народа Србије и 78 година од почетка антифашистичке борбе у Другом светском рату.

Пријепоље и цела Србије поносно памти  7. јул, дан када је 1941. године народ Србије дигао устанак против фашизма и нацизма. И Пријепоље се тог дана придружило слободарској идеји.

У Пријепољу је, 22. јуна 1941. године, у кући Дика Нинчића на Чадињ, одржано обласно саветовање Комунистичке партије о дизању устанка. Одлука Централног комитета донета је 4. јула, а већ 7. јула је дигнут устанак против фашизма и нацизма. Пријепоље је одмах у јулу формирало једну чету која се борила, али је одлуком главног штаба у августу расформирана, да би се чете формирале по срезовима. Тако је 10. октобра у Бабинама формирана Милешевска партизанка чета која је у јануару прерасла у партизански одред Љубиша Миодраговић у Каменој Гори, а он је после био главни стуб Треће пролетерске народноослободилачке ударне бригаде – истакао је члан Републичког СУБНОР –а у Пријепољу Милан Лучић.

Лучић је указао и на небригу о споменицима у Пријепољу из Другог светског рата и де ће се Закон о ратним меморијалима који је већ дуго на снази, ускоро почети и примењивати.

Стихове песама посвећене овом датуму читали су Мумин Кучевић, Раде Бабић и Миња Лучић.

ВЕСТИ

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR