недеља, 26 марта, 2023
HomeSRBIJAStomatolog iz Novog Sada radio iako je znao da je zaražen koronavirusom!

Stomatolog iz Novog Sada radio iako je znao da je zaražen koronavirusom!

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je da je do jutros na području AP Vojvodine potvrđeno 36 slučajeva zaraženih koronavirusom, od kojih je 14 novootkrivenih.

Na bolničkom lečenju je 13 lica, a troje je na respiratorima na Klinici za infektivne bolesti KCV u Novom Sadu i to su ujedno i najteži slučajevi obolelih. Dvoje je iz Kikinde koji su od ranije hospitalizovani, dok je treći pacijent iz Novog Sada koji je juče smešten na kliniku.

Gojković je potvrdio da je kao pokrajinski sekretar za zdravstvo doneo odluku da se lekarima koji rade u državnim bolnicama i ustanovama zabrani  dopunski rad u privatnim klinikama i ordinacijama. On je naveo drastičan primer sa jučerašnjim prijemom dva pacijenta, od kojih je jedan već na repsiratoru, u Novom Sadu.

– Biće ozbiljnih krivičnih sankcija za ove pacijenta, pogotovo za jednog koji je već na respiratoru, a koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po našim saznanjima, sa znakovima infekcije. Protiv takvih ću lično podneti krivične prijave, a napominjem da je Krivičnim zakonom Republike Srbije za takve slučajeve predviđeno od 3 do 12 godina zatvora. Država će uraditi sve što je vezako za konsku procedruru – istakao je Gojković.

S. K.

dr Zoran Gojković

On je pojasnio i da je prošle nedelje poslata sugestija zdravstvenim ustanovama u Vojvodini da svi lekari raskinu ugovore o dopunskom radu na privatnim klinikama, a od juče je doneta i odluka da je to obaveza.

– Protiv nekih lekara su već podnete prijave, zato što ne možemo na taj način da gubimo zdravstene radnike. Oni ne mogu jedan deo posla da obavljaju u privatnim bolnicama i da tako dođu u kontakt sa zaraženima, pa da to prenesu kolegama u državnim bolnicama. – istakao je Gojković .

Kada je u pitanju borj zaraženih, Gojković je kazao da sada u svih sedam okruga u Vojvodini sada imaju potvrđene slučajeve zaraze koronavirusom.

– U poslednjih 24 sata potvrđeni su i prvi slučajevi u Sremskom okrugu, njih troje, ali su u pitanju blaži slučajevi. Svo troje je došlo iz inostarnstva, ali su se od početka pridržavali svih mera, a nalazi testiranja njihovih članova porodice su negativni – kazao je Gojković i dodao da je u celoj pokrajini pod epidmiološkim nadzorom preko 5.500 lica koji su bili u kontaktu sa 36 zaraženih.

On je rekao i da je AP Vojvodina razradila mehanizme za različite slučajeve i mere koje bi država mogla da donese i da će se testiranje uzoraka onih koji imaju simptome obavljati i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

S. K.

Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je najavio da će od sutra u Omladinskom centru Letenka, na Fruškoj gori, biti smeštani ljudi koji dolaze iz inostranstva u izolaciju.

– Na današnji dan pre 21 godine izvršen je veliki zločin prema našem narodu. Sećamo se ovog dana sa velikom tugom i još jednom slava i hvala herojima.

Danas imamo novog nevidljivog protivnika. Mi smo doneli odluku da obezbedimo finansijska sredstva u iznosu od 111 miliona dinara za manje razvijene lokalne samouprave, dok će se razvijenije lokalne samouprave finansirati iz sopstvenih sredstava – izjavio je Mirović na konferenciji za medije u Novom Sadu.

On je izjavio da će Pokrajinska vlada sutra uputiti dva šlepera puna flaširane vode gradu Zrenjaninu, u kome već više decenija postoji problem sa pijaćom vodom.

– Kikindi smo pružili pomoć u iznosu od sedam miliona dinara za socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Na čelu su i mere sveobuhvatne izolacije i još pre 7 dana zatvorili smo kafiće i restorane u Kikindi i uspeli da saniramo inicijalno žarište koronavirusa – rekao je Mirović.

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR