недеља, мај 26, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJECiklon promenio pravac! Stabilizacija vremena

Ciklon promenio pravac! Stabilizacija vremena

U Srbiji se u naredna 24 sata, počevši danas od 17 časova, očekuje da će se izlučiti količina padavina između 40 i 60 litara po kvadratnom metru, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je dodao da je to duplo manje nego što su prognozirali prošle nedelje.

Prema Nedimovićevim rečima, ciklon koji je došao iz pravca Jadrana promenio je pravac i izlučio se na prostoru Bosne i Hercegovine, a danas će, kaže, zahvatiti sever i severozapad Srbije uz Drinu, međutim, ne očekuje da će na Savi biti većih problema.

Izvor: Tanjug

IPAK, OPREZ

Direktor Srbijavoda Goran Puzović kaže da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava, a da se 2014. godina svakako neće ponoviti, te da nema mesta za strah, jer je hidrološka situacija sada mnogo povoljnija, ali da je svakako potreban oprez. Puzović je za Tanjug rekao da su podignuti svi kapacitete, napravljen tim koji prati situaciju, a ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da se prate sva kritična mesta kako bi se brzo reagovalo.

„Situacija sa aspekta padavina na prostoru Srbije je bolja nego što smo očekivali u sredu i četvrtak. Ciklon je promenio pravac, zato ne očekujemo veće probleme, osim u nekim tokovima koji mogu stvoriti bujične vode na zapadu Srbije, rekao je Nedimović novinarima nakon potpisivanja Sporazuma sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Podsetio je da je najviše padavina bilo na prostoru BiH, kod Bihaća i na prostoru Republike Srpske, gde je, kaže, palo 220 litara kiše po kvadratnom metru.

Dodao je da je ono što će eventulano predstavljati problem od četvrtka i petka, jeste kada se sva ta voda koja se izlučila na prostoru sliva reke Vrbas, Bosne i Sane ulije u Savu i stigne kod Jamena.

„Međutim, sva naša poljoprivredna preduzeća su stavljena u funkciju u tom delu Srbije. Ja ne očekujem da ćemo ući u vanrednu odbranu od poplava na Savi. Možda uđemo u redovnu, a to znači posmatranje prostora i utvrđivanje da li ima nekih oštećenja na nasipima“, ukazao je Nedimović.

Kaže da za Srbiju više nema „faktora iznenađenja“ kada su poplave u pitanju, jer je, podvlači, država u poslednjih pet godina na 500 lokacija rekonstruisala ili izgradila nove vodoprivredne objekte.

Kaže da službe u poslenja 24 sata neprekidno prate situaciju na terenu i dodaje da nije ni bilzu onoga što je bilo očekivano.

Nedimović napominje da kiša neće uticati na rod, već da će poljoprovredi još vode i koristiti.

KANALIZACIJA – MOGUĆ PROBLEM

nevreme, kiša, beograd, saobraćaj, poplava Foto: MONDO/Aleksandar Subin

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da su sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje stavljene u stanje pripravnosti i da se, imajući u vidu najavljene padavine u naredna tri dana, obavlja 24-oročasovni monitoring na svim vodotokovima u Srbiji.

„Sve jedinice Sektora za vanredne situacije, timovi za poplave stavljeni su u stanje pripravnosti, kao i Žandarmerija, interventne jedince policije, Vojska Srbije i civilna zaštita“, rekao je Marić i ukazao da su u stanju pripravnosti i javna preduzeća za gazdovanje vodama u Vojvodini i Srbiji.

Marić je istakao da će nadležne službe ispratiti situaciju i na kritičnim tačkama imati timove spremne da, ukoliko bude bilo potrebno, reaguju i spasavaju ljudske živote.

Govoreći o kritičnim tačkama, Marić je rekao da se najavljuju bujične poplave, ali ne i poplave na velikim rekama, kao i veća količina padavina na teritoriji zapadne i jugozapadne Srbije i Vojvodine.

On je upozorio da može doći do problema u urbanim sredinama, u situacijama kada kanalizacija ne može da povuče određenu količinu vode i dodao da su nadležne službe i za to spremne.

Marić je podsetio da Sektor za vanredne situacije ima oko 3 000 vatrogasaca-spasilaca u redovnom sastavu, u okviru kojih ima 13 regionalnih timova za spasavanje sa oko 130 pripadnika, što je znatno više ljudi u odnosu na neki raniji period.

 

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR