уторак, јун 18, 2024
NaslovnaINFOЧетворо деце са слепом баком живи у бараци у Пријепољу, комшије решиле...

Четворо деце са слепом баком живи у бараци у Пријепољу, комшије решиле да им купе кућу

У пријепољском крају, пре неколико дана, на друштвеним мрежама покренута је акција за помоћ породици Прељевић. Четворо деце остало је без оба родитеља за годину дана. Са слепом баком живе у бараци од 20 квадрата.

Двадесетогодишња Џенета Прељевић од рођења живи у бараци од двадесет квадрата. Тај простор делила је и са родитељима, браћом и баком. Мајка им је преминула пре годину, а отац пре неколико дана.

Џенета је по занимању куварица, али је вољна да ради било који посао којим ће обезбедити стабилан и сигуран приход.

„Да будем старатељ над браћом и да будем одговорна за њих, и да радим и све што треба. А и када би негде предложили, отишла бих, јер сваки динар је ухар [корист] да преживимо ја, браћа и нана слепа“, каже Џенета Прељевић.

Џенетина бака, Муша Гатанин, каже да децу неће пустити у дом за незбринуту децу:

„Не дам децу у дом, не дај боже. Јер и мој Ферид се љутио кад би овако, у дом не дам никако.“

Старатељство ће највероватније бити поверено тетки деце, потврђено је у Центру за социјални рад.

Прељевићи су корисници новчане и социјалне помоћи и неће остати без бриге државе, а баку ће обилазити геронтодомаћица.

Директорка Центра за социјални рад Пријепоље Весна Дивац објашњава да ће се потрудити да Џенети пронађу примерено запослење.

„Џенета долази код нас у радионице, које су при дневном центру, и ту се обучава и стиче одређена знања и вештине“, објашњава Весна Дивац.

Прикупљен новац за куповину куће

И на друштвеним мрежама покренута је акција за помоћ овој породици. Потресна судбина Прељевића ујединила је ову мултиетничку заједницу у проналажење решења, па су тако људи добре воље обезбедили новац за куповину куће у Коловрату.

Комшија Александар Бабић каже да је потребно да се кућа опреми.

„Да се среди купатило, плафон, кров и остало како би деца у 21. веку могла да користе купатило“, истиче комшија.

Председник Привременог органа Општине Пријепоље Изудин Шантић рекао је да у тој кући постоје услови за становање и да ће Прељевићи имати довољно новца да купе кућу, реконструишу је и опреме.

„И ту има један мали проблем, везано за колски пут. Они пешачки пут имају обезбеђен, али има одређени проблем за колски пут. Али како сам обавештен и то питање ће бити решено“, објашњава Шантић.

Иницијатори акције за породицу Прељевић сматрају да друштвене мреже треба искористити да се на такве случајеве укаже и помогне.

Сложно се проблеми лакше реше и превазиђу, кажу Пријепољци.

RTS / PRIJEPOLJE INFO

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR