недеља, фебруар 25, 2024
NaslovnaPOLITIKAБојкот избора није само политичко, већ и питање кућног васпитања

Бојкот избора није само политичко, већ и питање кућног васпитања

Бојкот избора није само политичко питање, већ и питање кућног васпитања, карактера и части, поручено је на конференцији за медије општинског одбора Српског покрета Двери. Изборе заказане за 21. jун пре свега сматрају неуставним и позвају бираче да тај дан остану својим кућама.

Много је разлога  за бојкот предстојећих избора у Србији, али представници Српког покрета Двери у Пријепољу сматрају да су три кључна:

Избори заказани за 21. јун су пре свега неуставни, недемократски и оно што је најважније задравствено небезбедни – каже потпредседник ОО СП Двери Пријепоље Ратко Ракоњац.  

Србија је суспендована држава са отетим институцијама, док су криминал и корупција синоними за актуелну власт, оцењују представници Српког покрета Двери у Пријепољу. И због тога бојкот избора виде као једину могућност да Србија изађе из тог стања.

Бојкот избора је само један од начина да се дође до ванредних, нормалних, пристојних демократских избора. Ми позивамо све грађане Пријепоља и Србије да остану кући 21. јуна, да оставе Александра Вучића да се сам игра на овим изборима – каже председник ОО СП Двери Пријепоље Борко Пушкић.

Ратко Ракоњац сматра да се изборима даје вештачко дисање недемократском режиму у Србији и додаје:

Ми после 30 година вишестраначја у Србији опет клизимо у једнопартијски систем.

Почетком маја Влада Србије усвојила је Предлог закона о измени Закона о избору народних посланика, као и Предлог закона о измени Закона о локалним изборима. Предстваници Двери то сматрају неуставним.

Изборни процес по Уставу мора да се започне и заврши по једном закону, каже Ракоњац, а Пушкић указује на још једну неправилност:

Данас смо сведоци да је 3. јуна престао мандат Народној скупштини као највишем законодавном телу, а Влада је наставила свој мандат. То је један апсурд и показатељ да нема нормалних услове за изборе 21. јуна. Устав и одређени закони о изборима кажу да мора 30 дана пре истека мандата Народне скупштине и њеног распуштања, да је то задњи дан да се одрже редовни избори.

Жалбу да избори нису расписани у складу са Законом и Уставом Републике Србије, Двери су поднеле Уставном и Управном суду. Како кажу, оба суда су се по овом питању изјаснила ненадлежним.

foruminfo.rs/Prijepoljeinfo

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR