четвртак, фебруар 22, 2024
NaslovnaINFODanas od 15 sati, litar evrodizela 187.7 dok je BMB 95...

Danas od 15 sati, litar evrodizela 187.7 dok je BMB 95 premium 176.3 dinara. 

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata evrodizela i evro premijuma BMB 95 stupila je na snagu.

Uredba će trajati 30 dana, do 11. aprila i u slučaju ograničenja cena derivata ona se odnosi na goriva Evrodizel i Evro premium BMB 95, kojima je otvrđena maksimalna maloprodajna cena. U suštini trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, a carina na uvoz će biti ukinuta. Kako je najavljivano poskupljenje će biti oko 2 do 3 dinara po litru.

Danas od 15 sati, litar evrodizela koštaće 187,7 dinara a BMB 95 premium 176,3 dinara. 

Potrebno je napomenuti i da je u jutrošnjem saopštenju ministarstva za trgovinu istaknuto da su privredni subjekti koji obavljaju trgovinu motornim i drugim gorivima obavzani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima se skladišti gorivo, od danas je zabranjeno na pumpama širom Srbije. 

Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. 

„Biće nešto malo više“ 

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će nova cena goriva biti nešto malo viša u odnosu na zamrznute cene za benzin B95 i dizel koje su važile u prethodnih mesec dana. Gledaćemo kako se kreću cene na svetskom tržištu, rekla je ona i dodala da će cena na pumpama u Srbiji biti nešto malo viša u odnosu na sadašnje cene. 

Kako je rekla, cena nafte na svetskom tržištu je danas 119 dolara za barel, dok je pre nekoliko dana bila čak 135 dolara. 

„To su cene na koje mi ne možemo da utičemo, ali možemo ovakvim merama da zaštitimo i naše tržište i potrošače“, navela je Mihajlović. 

Istakla je da je prva uredba pokazala da postoje određeni problemi u odnosu između maloprodajne i veleprodajne cene i napravila njihov balans.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR