уторак, фебруар 27, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEBEZ TESTA MOŽEMO U ŠEST ZEMALJA: U Nemačku i Austriju samo s...

BEZ TESTA MOŽEMO U ŠEST ZEMALJA: U Nemačku i Austriju samo s papirima

Građani Srbije sada slobodno mogu u Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju, BiH, Grčku i Hrvatsku, dok je za ostale zemlje potrebna boravišna dozvola uz test i karantin

Za ulazak u Srbiju od juče ni domaćim ni stranim državljanima nije potreban negativan test na koronavirus, niti mera izolacije od 14 dana, dok će pod istim uslovima naši građani zasad moći da putuju u samo šest zemalja.

Od 1. juna, bez obaveznog testa na kovid 19 ili mera karantina srpski državljani moći će u Crnu Goru, Bugarsku, Rumuniju, BiH, ali i Hrvatsku uz „opravdane razloge“, dok će za Grčku to važiti od 15. juna, a prema najavama Severna Makedonija i Albanija uskoro će isto postupiti.

Granični prelaz na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu od juče je počeo da radi, i to uspostavljanjem prve linije za Dortmund u Nemačkoj, dok su s beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ prethodnih dana poleteli avioni za Cirih, Frankfurt, Abu Dabi, Maltu i London, a danas će za Kijev i Bukurešt. Ipak, za odlazak u neke od ovih zemalja Srbima će biti potreban negativan test ili će ići u obavezan karantin, dok je ulazak u Švajcarsku, Nemačku, Austriju i mnoge druge zasad moguć samo s državljanstvom tih republika ili s boravišnom dozvolom. Direktor Jute Aleksandar Seničić najavio je da će od početka juna verovatno biti ukinuti testovi za ulazak u Tursku i Egipat.

Inače, svim osobama koje su ušle juče u Srbiju, a došle su s područja u kojima ima slučajeva infekcije uručena su posebna zdravstvena upozorenja, u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše. – U narednih 14 dana smanjite kontakte s drugim osobama u domaćinstvu, radnom mestu ili javnim mestima. Ako osetite simptome, odmah stavite masku preko usta i nosa, poboljšajte higijenu ruku, izbegavajte kontakte s drugim osobama, koristite maramice kad kijate ili kašljete i pozovite telefonom epidemiologa zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje na kome boravite – navodi se u upozorenju.

Dr Predrag Kon rekao je za Kurir da je jedan od razloga za ukidanja testova i to što građani nisu mogli da dođu do njih u nekim zemljama. – Epidemiolozi će imati više posla, jer će se izdavati rešenja o zdravstvenom nadzoru. Svi naši ljudi koji budu ulazili u zemlju moraće da se javljaju institutima za javno zdravlje i da se prati njihovo zdravstveno stanje, i to će biti ogroman posao – rekao je Kon.

Testiranje na lični zahtev

Prvo uplata pa uzorkovanje

Testiranje na lični zahtev građana Srbije počelo je juče, a brisevi se uzimaju u institutima i zavodima za javno zdravlje, ali i domovima zdravlja. Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, uplaćuje se na jedinstveni žiro račun, koji se može naći na sajtu Ministarstva zdravlja – stranici Covid-19, sajtu RFZO. Procedura je takva da građani prvo uplate novac na žiro račun, a zatim testiranje, to jest uzimanje brisa iz grla i nosa mogu obaviti u najbližem institutu, zavodu ili domu zdravlja.

Činjenice po zemljama

Austrija

Potreban negativan PCR test na koronu ili 14 dana u samoizolaciji

Ulaz dozvoljen samo strancima s boravišnom vizom (Visa D) ili prebivalištem u Austriji

Ulazak s radnom vizom nije moguć

Mađarska

Dozvoljen ulazak mađarskim državljanima, ali i srpskim zbog poslovnih razloga, prvenstveno sezonskim radnicima

Omogućen takozvani humanitarni koridor za putničke automobile, za koji se koristi isključivo granični prelaz Horgoš/Roske

Automobili u tranzitu biće označeni žutom nalepnicom

Nemačka

Do 15. juna dozvoljen ulaz srpskim državljanima s boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom – i to isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka

Važi obavezna mera karantina od 14 dana

Malta

Negativan test ili 14 dana karantina za sve državljane

Ujedinjeni Arapski Emirati

Obavezan karantin ili negativan test

Ulazak dozvoljen samo državljanima ili licima sa stalnim prebivalištem u Emiratima

Švajcarska

Ulazak je omogućen samo državljanima Švajcarske ili onima koji imaju boravišnu vizu

Engleska

Negativan test ili 14 dana izolacije

Ulazak dozvoljen samo s državljanstvom ili stalnim prebivalištem

Hrvatska

Ulazak dopušten svim strancima, ali samo ako za to postoje poslovni razlozi ili ekonomski interesi

Turisti na granici moraju da pokažu rezervaciju

Severna Makedonija i Albanija 

Mera samoizolacije od 14 dana

Kurir / Jelena Pronić

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR