петак, мај 24, 2024
NaslovnaAGROSAVETNIKAgonija malinara i dalje traje

Agonija malinara i dalje traje

Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije zajednički teže pronalaženju najboljeg rešenja, iako je situacija u malinjacima krajnje nepovoljna.

Juče je u Studenici održan sastanak Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije, kome su prisustvovala sva registrovana udruženja osim pribojskog. Doneta je odluka da se, u daljem kontaktu sa Savezom ,,Srpska malina“ i Asocijacijom malinara pokuša postići dogovor i da se na budućem okupljanju utvrde zajedničke tačke saradnje. Prema rečima Milijana Lazića, predsednika Upravnog odbora poljoprivrednih proizvođača Užice, nisu optimisti po pitanju cene maline.

– Vreme curi, nama za mesec dana, u šabačkom delu i ranije, počinje berba, a situacija u malinjacima je očajna. Jedan deo prinosa je veoma loš, ne razvija se normalno, a stanje otežava i ovo hladno vreme. U planinskim predelima najavljuju sneg, ponegde je već grad počeo da nanosi štetu, tako da ćemo probati sve moguće kako bi već jednom napravili kontakt sa nadležnima i izašli na čistinu: šta je čije u tom ,,kolaču“ koji se zove dinar od izvoza srpske maline, kaže on.

Sem udruženja iz Priboja, čiji su predstavnici opravdano bili sprečeni da dođu, na sastanku su se okupili malinari iz Ivanjice, Užica, Kraljeva, Šapca, Topole i Smederevske Palanke. U planu je pridruživanje još nekoliko članova, jer se samo jedinstvom mogu izboriti sa zajedničkim problemom. Lazić najavljuje ponovno obraćanje ministarstvima i Vladi Srbije pismenim putem, sa osnovnim zahtevom da se do početka branja utvrdi minimalna otkupna cena maline. Posle toga, potrebno je pratiti da li Ministarstvo trgovine poštuje svoj deo dogovora, u smislu kontrole izvoza i toga šta ostaje kada se odbiju troškovi proizvođača i hladnjačara.

Čitav niz problema, malina prva na redu

– Cilj nam je da u ime svih proizvođača izborimo što bolju cenu, pri čemu zastupamo i druge poljoprivredne proizvođače. Trenutno će gorući problem malina, a zatim ćemo videti šta je sledećia tema. Dolazi otkup pšenice, drugog voća, problem sa niskom cenom mleka traje. Otvorena su pitanja šta se dešava sa uvozom jagnjadi, svinjetine pod čijom je konstantno niskom cenom Mačva već godinu dana…Tu je i pitanje je neisplaćenih subvencija, predstoji nam da sa Minstarstvom razgraničimo šta se sve subvencioniše i za koji period, pogotovo u stočarstvu sa svim kvotama koje se podižu i obaraju. Poljoprivredni proizvođači su dovedeni do toga da ne znaju šta će biti sutra, a šta dogodine i o svemu tome se mora pričati, ali tek kasnije. Cela Zapadna Srbija u ovom trenutku kao glavni problem ima malinu i kupinu, koje su nam do sada kupovale socijalni mir. Neophodno je ispitati i šta je razlog ovolikom sušenju, pogotovo u kotlinama, priča Milijan Lazić.

On zaključuje kako bi trebalo gledati na koji način sprečiti da se dogodine nađu u istoj situaciji da malinjaci budu „šuplji i prazni“.

Izvor: dzenarika.net

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR