недеља, јул 21, 2024
NaslovnaINFO350 пољопривредника из 22 општине подржано је за четири године са 87...

350 пољопривредника из 22 општине подржано је за четири године са 87 милиона динара

Представници Фондације Ана и Владе Дивац и Пројекта „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД угостили су у Галерији Ђура Јакшић у Крагујевцу преко 50 представника локалних самоуправа, регионалних развојних агенција и пољопривредних школа у оквиру регионалних сусрета, како би обележили постигнуте резултате додадашњих заједничких активности усмерених на оснаживање пољопривредника.

Од 2020. године када је основан први, Локалним фондовима за подстицај развоја пољопривреде подржано је преко 280 пољопривредника у 16 општина у Србији, средствима укупне вредности од преко 75 милиона динара. Такође, кроз Фондове за оснаживање младих пољопривредника, до сада је преко 70 ученика пољопривредних школа у Свилајнцу и Пожеги добило донације у средствима за рад, укупне вредности од преко 12 милиона динара., каже се у саопштењу за медије.

Локални фондови за подстицај развоја пољопривреде су иновативан механизам за финансирање пољопривредника и то заједничким улагањем локалних самоуправа и Фондације уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и у сарадњи са регионалним развојним агенцијама које управљају средствима фонда. Ради се о бескаматним позајмицама, које корисници имају обавезу да врате у периоду од три године, како би их касније користили и други произвођачи.

„Изузетно нам је задовољство што данас заједно са партнерима делимо сјајне резултате које смо постигли у оквиру пројеката за оснаживање пољопривреде и младих пољопривредника и што је овај јединствени механизам, који смо успоставили пре 4 године са УСАИД-ом, показао успех у самоодрживости. Драго ми је да су наши партнери из локалних самоуправа препознали неопходност оваквог вида финансијске подршке и што из године у годину подржавају све већи број својих пољопривредника. У наредне три године планирамо оснивање још 7 оваквих фондова широм земље, кроз које ћемо оснажити још већи број пољопривредника“, изјавила је Ана Кошел, директорка Фодације Ана и Владе Дивац, позивајући и друге општине да им се прикључе у подршци пољопривредницима у Србији.

Од 2022. године, активности Фонда подржава Пројекат „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД, а спроводи АЦДИ/ВОЦА.

„Мали пољопривредници су невидљиви за финансијске институције, чак и приликом мањих позајмица, а изузетно је важно је да средства добију брзо, да искористе сезону. То је најбоље код ових фондова јер решавају врло конкретне потребе пољопривредника, процес је једноставан и транспарентан, а општине имају одличан механизам да фокусирано усмеравају своја средства и да фонд расте. То што се број градова и општина које се прикључују стално повећава, доказ је да смо сви заједно урадили одличан посао,“ изјавио је Александар Павловић, директор Пројекта Велика мала привреда (УСАИД)

Фондови за подстицај развоја пољопривреде и прехрамбене производње у сарадњи са локалним самоуправама и регионалним развојним агенцијама, од 2020. године покренути су у Чајетини, Врању, Пријепољу, Сврљигу, Ражњу, Ужицу, Димитровграду, Брусу, Великом Градишту, Новом Пазару, Власотинцу, Новој Црњи, Великој Плани, Аранђеловцу, Сечњу и Голупцу.

„Ми се трудимо да бирамо приступе који нису усмерени само на давање, већ да стварају и додатну вредност. Оно што је добро код овог механизма је да се реализује брзо, пољопривредници не чекају на средства, а новац мора да се врати, чиме добијамо одрживост. Оно што је посебна вредност ових фондова је што општине и развојне агенције добијају методологију за реализацију, сто је често значајније од финансијских средстава“ је Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

„Фонд је тренутно у трећем циклусу и има 7 милиона динара. Наш циљ је да сваке године додајемо по 2 милиона, како би фонд постао самоодржив, након чега би било омогућено да једно газдинство може да искористи и до милион динара. На тај начин би мала пољопривредна газдинства прерасла у велике пољопривредне произвођаче“, је Драган Манчев, члан општинског већа за пољопривреду општине Димитровград.

Да би се посебно мотивисали млади да своју перспективу виде на селу и буду успешни, покренути су и Фондови за оснаживање младих пољопривредника намењени ученицима завршних разреда средњих пољопривредних школа. До сада су донацијама подржани ученици пољопривредних школа у Свилајнцу и Пожеги, које похађају и ученици из Ужица, Горњег Милановца, Чајетине, Ариља, Пријепоља и Нове Вароши.

Осим финансијске подршке, сви кандидати иду на предавања, добијају подршку ментора, савете за развој производње и развијају пословни план, што ће им и касније бити корисно приликом аплицирања на друге конкурсе. До сада је око 200 младих људи прошло ове едукације, а очекује се прикључивање још две пољопривредне школе у наредном периоду.

„Град Ужице, Фондација Ана и Владе Дивац и Регионална развојна агенција су 2022. године основали Фонд за подстицаје за развој пољопривреде на територији Града Ужица, чија су средства намењена пољопривредницима који се баве производњом и прерадом хране, инвестицијама у сеоска туристичка домаћинства и домаћој радиности у руралним срединама. За две године рада подржано је 37 газдинстава, а за ову годину већ има заинтересованих око 15 газдинстава. План је да се формирање фонда од стране општине настави и наредних година, док не постане самоодржив“, изјавио је Мирољуб Бранковић из одсека за пољопривреду града Ужица.

„Пројекат је омогућио сточарима општине Власотинце да унапреде своје пословање обезбеђивањем подстицајних средстава, чиме су повећали свој сточни фонд, производњу и капацитете, што им је омогућило да постану конкурентнији на тржишту. Ова подршка доприноси развоју локалне заједнице кроз повећање локалних прихода и задржавање становништва у неразвијеним подручјима као што је општина Власотинце. Овакви фондови јос јако значајни, јер су усмерени на групу малих пољопривредника који су раније били невидљиви“, изјавила је Драгана Белензада, директорка Центра за развој Јабланичко-Пчињског округа

Први регионални пољопривредни сусрети завршени су закључком да је главни чинилац у оснаживању пољопривредника, добра сарадња јавног и цивилног сектора и стално ослушкивање потреба пољопривредника, наводи се у  саопшењу Фондације Ана и Владе Дивац.

Prijepolje Info

PROČITAJTE
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR