четвртак, март 28, 2024
NaslovnaINFOЦена аутогаса достигла 103 динара за литар

Цена аутогаса достигла 103 динара за литар

Цена аутогаса је на појединим пумпама у Београду достигла нови рекорд од 103 динара за литар, чиме је пробијена максимална цена од 102 динара коју је течни нафтни гас (ТНГ) забележио у децембру прошле године.

Цена аутогаса је у децембру, услед енергетске кризе, први пут пробила ниво од 100 динара, да би се још истог месеца вратила на око 98 динара.

Цена је затим нешто ослабила и аутогас се на већини пумпи у Београду продавао по цени од око 92 динара.

Од почетка ове године цена аутогаса наставила је полако да расте, да би у последњим данима марта поново достигла 102 динара.

Поскупљење ТНГ-а је, према речима председника Удружења за ТНГ Ивана Брајовића, последица комбинованог деловања више фактора, а пре свега поскупљења природног гаса и нафте, као и украјинске кризе.

„Овај гас настаје као производ прераде природног гаса, гасног кондензата и сирове нафте, па зато његова цена кореспондира са ценама природног гаса и сирове нафте, а коригује се према условима на локалним тржиштима. Украјинска криза довела је до поскупљења природног гаса и сирове нафте до рекордних нивоа, па је и цена ТНГ-а, који настаје њиховом прерадом, оборила све рекорде“, рекао је прошле седмице Брајовић за Танјуг.

Цена аутогаса је увек била скоро дупло мања у односу на цену бензина БМБ 95, који се сада продаје за 175 динара по литру.

На пример, крајем маја 2020. године, када је било поремећено тржиште нафтних деривата због пандемије и затварања, литар бензина БМБ 95 коштао је око 123 динара, а ТНГ-а 66 динара.

Извор: Танјуг

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR