четвртак, април 18, 2024
NaslovnaINFOУ суботу почиње попис – шта све треба да знамо када пописивачи...

У суботу почиње попис – шта све треба да знамо када пописивачи закуцају на врата

У Србији у суботу почиње попис становништва, домаћинстава и станова и трајаће до краја октобра. Грађани ће одговарати на 69 питања, а на три није обавезно дати одговор. Онима који одбију да учествују у попису следе казне, а директор Завода за статистику Миладин Ковачевић каже за РТС да је то крајњи инструмент и нешто што никако није циљ.

Миладин Ковачевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је попис огроман посао, али да су спремни.

Објашњава да се попис спроводи једном у десет година, као и да овај попис касни једну годину због пандемије, будући да је био планиран за април прошле године.

Грађани ће одговарати на 69 питања, а Ковачевић каже да попис траје отприлике 30 минута, али да то није стриктно.

Указује да нема питања на која треба унапред да припремимо одговор.

„То су мање-више сва стандардна питања која следе препоруке УН и Евростата. Ми се у свему прилагођавамо међународним стандардима“, наводи Ковачевић.

Додаје да су сва питања била постављена и на попису 2011. године, па и на ранијим.

„Највећа иновација у овом попису је електронско пописивање. Пописивачи иду са рачунарима и у лаптопима је апликација коју је израдио сам Завод, то је производ домаће памети, и то ће много да убрза поступак, јер се прескачу операције које следе након пописа, а то је унос података“, наглашава Ковачевић.

Објашњава да се то сада све одиграва онлајн, јер пописивач сваког дана након обављеног посла шаље све податке у централну базу.

На питање како ћемо знати ко су пописивачи, Ковачевић наводи да ће сви имати легитимацију Републичког завода за статистику и овлашћење.

Постоје и питања на која не морамо да одговоримо на попису, а Ковачевић наводи да су то етничка питања – национална припадност, вероисповест и матерњи језик.

Уколико одбијемо да учествујемо у попису, следи казна.

„Према закону о попису увек се уводи та санкција и она је крајњи инструмент – нешто што никако није циљ саме операције. Пописи су једна тековина и историјска и културна, а пре свега државна и они се спроводе у свим државама које имају статистичке установе“, објашњава Ковачевић.

Када је реч о висини казне, она је од 20.000 до 50.000 динара.

„Нешто се односи и на пописиваче уколико изађу изван својих уобичајених овлашћења, а део и на грађане који одбију да учествују у попису“, закључио је Ковачевић.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR