уторак, април 16, 2024
NaslovnaINFOСАОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

У последње време на територији општине Пријепоље учестали су пожари на отвореном простору, којима су захваћене веће површине обрасле шумским комплексима, ниским растињем и травом.

Ови пожари у главном су проузроковани непажњом грађана приликом спаљивања биљних остатака на отвореном простору (сува некошена трава, коров и сл).

Наведеним пожарима проузрокована је велика материјална штета, угрожена је безбедност, здравље и животи људи, изазвана опасност за породичне куће, помоћне објекте и другу имовину.

Такође, гашење пожара на отвореном простору захтева ангажовање великог броја учесника у акцији гашења пожара и ватрогасних возила, што значајно умањује мобилност ватрогасно-спасилачких јединица, и ствара велике финансијске трошкове

Скреће се пажња грађанима на одговарајуће безбедносно понашање приликом боравка на отвореном простору у данима са високим дневним температурама, а нарочито приликом боравка или извођења радова у шуми или у близини шуме.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња, спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 m од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

Лица за која се утврди да су неодговарајућим безбедносним понашањем проузроковала пожаре на отвореном простору и шумским комплексима, дужна су да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнаде трошкове интервенције, а полицијски службеници Полицијске управе у Пријепољу и Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу, против истих предузимаће мере предвиђене Законом.                      

                                               

                                                                                                     ЗАМЕНИК КОМАНДАНТА ШТАБА

                                                                                                                           САМИРА ЋОСОВИЋ

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR