Javni internet glasnik – Info Group

Београд највеће жариште, данас се очекује драматичан скок заражених

Београд је највеће зариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.

“Београд је убедљиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић новинарима у Штарк арени.

Поручио је да ће надлежни гледати ускоро да изађу са новим мерама за Београд, Ниш и Ваљево.

“Надам се, немамо поуздане податке, али надам се да смо успели да зауставимо убрзани продор у Кикинди. А, ова три града, а посебно Београд сада су убедљиво највеће жариште”, рекао је Вучић.

Данас први пут очекујемо драматични скок заражених

Он је додао да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Захвалност волонтерима који показују солидарност и храброст

Он се захвалио волонтерима који у Штарк Арени раде на паковању пакета помоћи за 173.000 пензионера у Београду, са примањима мањим од 30.000, истичући да је то огромна помоћ за те људе.

“То је велика помоћ, тај број од 173.000, је 9,8 одсто укупног броја пензионера на нивоу целе Србије”, рекао је Вучић новинарима.

Председник је истакао да волонтери у Арени пакете пакују под посебним мерама заштите, те навео да је до сада спаковано око 12.000 пакета.

“Велики је број људи, они раде по сменама, 350 их је увек у хали. Али, сви су на све могуће начине заштићени”, рекао је Вучић.

“Хвала им на томе, јер тиме показују да људску солидарност, храброст, посвећеност у борби за животе, пре свега, наших родитеља, не можемо да спречимо”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за десетак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

”Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима”, рекао је Вучић.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге.

”Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу”, рекао је Вучић.

Са Кинезима договорена лабораторија за већи број тестова

Он је додао да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

“Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број”, рекао је Вучић.

Како је рекао, надлежни се боре и настоје да раде брзо.

“Са Кинезима смо договорили једну велику лабораторију да се постави, која може, у краћем временском року, да обави 2.000 тестова у једном дану”, рекао је Вучић.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи, али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

“Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи”, рекао је Вучић.

Сајам олакшава посао

Каже да Београдски сајам изабран за лакше оболеле од корона вируса, по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

александар, вуциц, 2

Танјуг (Зоран Жестић)

Вучић је рекао да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле, али је додао да је сајам, на савет кинеских стручњака, узет јер олакшава цео посао.

“Суштина да лакше оболеле не смештамо у хотеле није да ми није стало да имају највећи конфор болесници, јер ћете то бити ви, али и ја. Сви који су лакши случајеви мораће да иду на сајам. Ја вероватно не јер би био тежи случај због кардио-васкуларних проблема, високог притиска”, објаснио је он.

Вучић је казао да ће свако морати на сајам, тако и његова деца, али и било ко други.

Рекао је да се наслушао разних глупости о логорима, додајући да му се чини да нико није служио војску.

Каже да је у касарни у Сарајеву имао 80 кревета, истих, на мањем простору.

“Зашто су Кинези изабрали сајам. Није случајно, већ што одговара због улаза и излаза, проходности. Постојала је идеја да се направи смештај у Студентском граду, али шта да радимо ако неко умре на четвртом спрату. Требало би онда пола дана да дезинфикујемо простор, и то нећемо моћи да изнесемо, као ни да укажемо помоћ. Сајам је узет јер олакшава цео посао”, додао је Вучић.

У тој хали неко треба да проведе између 14 и максималних 21 дан.

“Много је важно да сачувамо живот оболелих и лекара. Ако то људи не могу да разумеју, него говоре како ће да се нашминкају и перу зубе четири пута дневно, не знам. Нећеш прати зубе четири пута дневно, већ једном, јер је живот важнији у овом тренутку”, нагласио је он.

Указао је и да на почетку сваке кризе увек постоје људи који мисле лако ћемо, а како одмиче време они се повуку.

“Мали број људи остаје и има снаге да се бори после 20 дана и два месеца. Видим то по волонтерима. Први дан имали сте их на хиљаде, данас их је много теже пронаћи”, казао је он.

http://rtv.rs

%d bloggers like this: