уторак, април 16, 2024
NaslovnaPRIJEPOLJEПрослава Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља

Прослава Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља

Слава храма Светог Николаја Српског у Коловрату, код Пријепоља, свечано и молитвено је прослављена у уторак 3. маја 2022. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, протојереја Николе Перковића, протођакона Ивана Савића и ђакона Радана Драгутиновића.

Велики број верног народа Божијег сабрао се у свом храму да са Епископом прославе великог угодника Божијег из рода нашега. Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су припремили чланови Црквеног одбора са својим свештеником, старешином храма јерејем Небојшом Јовановићем.

Честитајући присутнима ово величанствено сабрање у славу Божију а у част Светог Николаја, Његово Преосвештенство Епископ Атанасије је рекао: – Ми се поздрављамо најпотпунијим и најјачим поздравом, који носи у себи све искуство живота, и неба и земље – Христос Васкрсе! Својим Васкрсењем Господ је обновио живот у потпуности. У потпуности излечио људску природу, човека, људску заједницу, и остало је да се ми у томе поздраву и томе искуству сабирамо, да се тиме хранимо и тиме да живимо.

– Свети Николај Српски је прослављен управо тим искуством и тим искуством ушао у небо. Он је Проповедник Васкрслога Христа. Христос није поражен него је Он Победитељ. И Свети Николај је проповедник таквога Христа, Господа, Животворнога. Христос је прошао цео људски пут, ушао у сва искуства људског живота, чак и она у гробу, и то преобразио, и све преображено отворио к небу, и дао да људи могу живети успешним, живим, трајним животом, вечним животом.

– За сваки стадијум и статус живота Свети Николај је прави орјентир, да се њему обратимо, и да се по узору на Њега ту сналазимо. Свети Николај је постао светило свога народа, светлећи врлинама, знањем, љубављу. Као такав изабран је за предводника свом народу, постао је Епископ, и пошто је Бог хтео да он буде вођа народа не само у једном времену него за сва времена, дао му је да протумачи и искуство рата и страдања у рату, у великој магли, сличној оној коју данас видимо у словенским земљама и свуда по целоме свету.

– Браћо и сестре, свет је повезан. Свако има свакоме нешто дати, неки дар, неки поклон. Ми слободно изјављујемо да ми имамо дар који можемо понудити и дати неправославним просторима, а то је Православље. И многи од њих, на тим другим просторима, то препознају и са захвалношћу прихватају. Свети Николај је светлио у Америци. Признат тамо, прихваћен од оних који су имали очи да виде и слух да чују.

– Наставимо славити Победитеља и оне који са Њиме учествују у тој победи, а међу првима је Свети Николај, закључио је своју беседу о Светом Николају Српском Епископ Атанасије.

Старешина храма јереј Небојша Јовановић са члановима црквеног одбора приредио је и трпезу љубави која је приређена у, још увек недовршеној великој сали парохијског дома у изградњи, па је и на такав начин, уз дружење и разговоре, продужено ово евхаристијско сабрање у част Светог Николаја Охридског, Жичког, Српског и Свеправославног.

PROČITAJTE
spot_img
spot_img

POPULARNO

KOMENTAR